Fosbæk Bruk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fosbæk Bruk var et sagbruk, høvleri og trelastforretning som ble etablert i Lillesand i 1912. Det var G.A. Vennesland (1865-) som i 1911 kjøpte en branntomt og bygget opp Fosbæk Bruk. Mange av maskinene og bygningene ble kjøpt fra et nedlagt sagbruk ved Flaksvann. Vennesland hadde lang erfaring fra tilsvarende arbeid, da han tidligere hadde arbeidet ved Hunsfos Fabrikker i Vennesla og i 1899 hadde etablert A/S Byglandsfjord Dampsag og Høvleri. Denne bedriften ledet han til 1909.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

I tillegg til sagbruk og høvleri laget Fosbæk Bruk også kasser, samt eksporterte skrulast, props og minnetønner. I en periode arbeidet det om lag 70 personer på Fosbæk Bruk.

Branner[rediger | rediger kilde]

Forsbæk Bruk ble gjenoppbygget etter en brann høsten 1926. I 1932 brant det igjen, og både sag, høvleri og tørke gikk tapt. Nytt sagbruk og høvleri igang igjen i 1933. Det brant også ved bedriften på begynnelsen av 1980-tallet.

Nedleggelse[rediger | rediger kilde]

Virksomheten ved bedriften ble lagt ned på 1990-tallet.

Boligområde[rediger | rediger kilde]

Området er omgjort til boligformål. I 2014 var leilighetskoplekset Fossbekk brygge innflytningsklart.

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Arkivet etter Fosbæk Bruk befinner seg ved KUBEN i Arendal. Arkivet omfatter møtebøker, journaler, saksarkiv, regnskap m.m.