Forviklingar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forviklingar
orig. Soap
De fem mest fremtredende karakterene
(Øverst fra venstre: Chester, Benson, Burt. Nederst fra venstre: Jessica, Mary)
Generell informasjon
SjangerTv-komedie, LHBT+
Prod.landUSA
Sendeår1977–1981
Sesonger4
Episoder91
Lengde30 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Hovedrolle
MedvirkendeKatherine Helmond
Robert Mandan
Cathryn Damon
Robert Guillaume
Jimmy Baio
Bak kamera
Skaper(e)Susan Harris
ProdusentSusan Harris
Prod.selskapWitt/Thomas Productions
Sending
Periode13. sep. 197720. apr. 1981
TV-kanalAmerican Broadcasting Company
Eksterne lenker
IMDb
Begge familiene. Familien Chambell til venstre, Tate-familien til høyre. Benson i midten

Forviklingar (originaltittel Soap) er en amerikansk komiserie som ble sendt på ABC fra 1977 til 1981. Serien tok utgangspunkt i de to søstrene Jessica og Mary. Jessica var gift inn i den rike Tate-familien, mens Mary var gift med arbeideren Burt Campbell og bodde i et arbeiderklassestrøk. Livene til de to familiene ble stadig komplisert av ulike intriger og fantastiske hendelser. Serien var omstridt i sin samtid og i USA vakte den anstøt i konservative kretser på grunn av sin uærbødige behandling av temaer som sex, homofili, kristendom, utroskap og rasefordommer.[1]

TV-serien Benson var en spin-off av Forviklingar.

Soap parodierte såpeoperaer (derav originaltittelen). NRK laget sin egen vri ved å legge til en norsk kommentarstemme (Harald Mæle) i forkant og bakkant av serien, med det velkjente refrenget: «Stadig like forvirra? Ikkje etter denne episoden av Forviklingar!». (I originalen ble de «oppsummerende» kommentarene lest av Rod Roddy). Serien ble vist sporadisk på NRK fra 1980 til 1984.[2] Deler av serien ble vist i reprise i 2001.[1]

Den første virkelige såpen på norsk fjernsyn kom først i 1983 med Dynastiet.[3][4][5]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Handlingen ble lagt til den fiktive byen Dunn's River i Connecticut, og handler om to søstre - Jessica Tate og Mary Campbell. Tate og ektemannen Chester bor i et velstående nabolag. Ekteparet er ikke modeller for troskap eller ærlighet, ettersom deres mange forskjellige kjærlighetsforhold resulterer i en rekke problemer for familien. Selv om alle forsøker å fortelle Jessica om Chesters kontinuerlige affærer, tror hun aldri på dem før hun ser dette med hennes egne øyne. En dag ser Jessica ektemannen som har med et forhold til hans sekretær Claire. Den velstående Tate-familien har en sarkastisk butler og kokk ved navn Benson. Benson forakter Chester åpenbart, men liker sønnen hans Billy. Han kommer også overens med Tate sin datter, Corinne, så vel som moren deres, Jessica. Men snakker nesten ikke med den andre datteren, Eunice, selv om dette senere blir endret.

Jessicas fetter er guvernør Gene Gatling. Tate-familien måtte ansette en ny butler / kokk ved navn Saunders som hadde en mer formell personlighet enn Benson. Marias familie, Campbell-familien, er en del av arbeiderklassen. Hennes sønn Danny Dallas, kom fra hennes første ekteskap med Johnny Dallas - en yngre gangster. Danny får beskjed om å drepe stefaren, Burt, som er Marys nåværende ektemann. Det blir senere avslørt at faren til Danny ble drept av Burt i selvforsvar. I den fjerde sesongen avsløres det at Chester var Dannys biologiske far, et produkt av en hemmelig affære mellom ham og Mary før han giftet seg med Jessica.

Marys andre sønn, Jodie (spilt av Billy Crystal) er homofil, og har en hemmelig affære med en berømt profesjonell quarterback i fotball, og vurderer en operasjon for å endre sitt eget kjønn. Den første sesongen avsluttes med at Jessica ble dømt for drapet på Peter Campbell. Selv om det senere viser seg at Jessica egentlig var uskyldig, og at en av fem karakterer - Burt, Chester, Jodie, Benson eller Corinne - drepte Peter Campbell. Chester tilstår senere mordet på Peter, og blir sendt til fengsel. Men han blir snart løslatt fordi han ikke var beregnelig i gjerningsøyeblikket, på grunn av en medisinsk tilstand i hjernen. Chester ble fengslet for Peters drap, men stakk av fra fengsel sammen med en annen innsatt, Dutch, og var plaget med hukommelsestap etter en mislykket operasjon.

Hovedroller og innehavere[rediger | rediger kilde]

Familien Tate
Familien Campbell
Andre

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Gjensyn med komiklassiker». NRK. 18.4.2001. Besøkt 5. desember 2016. 
  2. ^ «Galskapen blomstrer». VG. 9.6.1984. s. 60. «13 lørdager fremover skal vi nok en gang hjem til Burt, Jessica og alle de andre tvilstilfellene i Forviklingar.» 
  3. ^ HANSSEN, KURT (21. april 2001). ««Stadig like forvirra?»». dagbladet.no (norsk). Besøkt 2. oktober 2021. 
  4. ^ Egeland, Jorunn (14. oktober 2017). «I 1983 så 76 prosent av den norske befolkning på Dynastiet. Dette er historien om en av tidenes mest populære TV-serier». Nettavisen (norsk). Besøkt 2. oktober 2021. 
  5. ^ Svendsen, Trond Olav (25. desember 2020). «Dynastiet». Store norske leksikon. Besøkt 2. oktober 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]