Fortrose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fortrose
Skotsk gælisk: A' Chananaich
Ruinene av Fortrose-katedralen
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:Highland
StatusBy (town)
Grunnlagt1444 (Julian)
PostnummerIV10
Retningsnummer01381
Befolkning1 680 (2020)
Kart
Fortrose
57°34′53″N 4°07′57″V

Fortrose (skotsk-gælisk: A' Chananaich; skotsk: Chainry) er en by (town) og tidligere kongelig burgh i regionen Highland i Skottland.[1][2] Byen er lokalisert på halvøya Black Isle ved bukten Moray Firth, rundt 10 km nordøst for Inverness. Landsbyen Rosemarkie ligger like ved. Folketallet for 2020 er beregnet til 1680 personer.[3]

Den korrekte uttalen av byens navn i samsvar med lokal dialket er med vekt på den første stavelsen. Byen er først og fremst kjent for katedralen fra 1200-tallet. Den ble delvis revet og ødelagt midt på 1600-tallet av Oliver Cromwell, som brukte stein fra katedralen til festningsarbeider i Inverness. Byen er et godt sted for å se tumlere, en slekt blant delfinene, i Moray Firth på Chanonry Point.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Opphavet til stedsnavnet Fortrose er har gitt delte oppfatninger. Den vanligste forklaringen er at det kommer fra to gæliske ord som betyr «Stedet nær neset».[4] En nyere tolkning er at stedsnavnet kan referere til historisk folk ved å ha bevart etnonymet Fortriu.[5]

Historie[rediger | rediger kilde]

Fyrtårnet nær Fortrose

Arkeologiske undersøkelser, av Headland Archaeology, i 2013 som en del av en planbetingelse for opprettelsen av en boligutvikling, fant innenlandsk aktivitet fra neolittisk tid (bondesteinalderen) til tidlig bronsealder. Det var bevis på dyrking av korn og innsamling av ville ressurser. Arkeologene fant også at gravskikkene endret seg på halvøya i løpet av denne tiden, fra graver i steinkister til kremasjoner.[6]

I middelalderen var stedet et sete for bispesetet av Ross, da kalt for og da kalt for Chanonry, for å være Chanory of Ross.[7] Det var opprinnelig to byer, Chanonry og Rosemarkie, kun 0,8 km unna hverandre. Fortrose skylder sin opprinnelse til beslutningen av biskop Robert på 1200-tallet om å bygge en ny katedral i Ross der. Dette skulle erstatte Church of St Peter i nærliggende Rosemarkie.[8] De to byene ble først politisk forent under Jakob II av Skottland som konstituerte byen i 1455 som en fri burgh til fordel for biskopen av Ross. Den ble underlagt kronen etter reformasjonen i Skottland, og i 1592 ble byene gjenforent under tittelen den kongelige burgh of Fortross, deretter myknet til det nåværende navnet Fortrose.[9] Katedralen ble i stor grad revet på midten av 1600-tallet av Oliver Cromwell for å skaffe byggematerialer til en festning i Inverness.[10] Den hvelvede sørgangen, med klokketårn og et frittliggende kapittelhus (brukt som bomstasjonen til Fortrose etter reformasjonen) gjenstår. Disse fragmentene, selv om de er beskjedne i skala, viser betydelig arkitektonisk raffinement, og er administrert av Historic Scotland (ingen inngangsavgift).

Transport[rediger | rediger kilde]

Transportere Veien A832 går gjennom byen.

Det er et busstilbud fra Inverness som går hver halvtime på hverdager (med noen få hull for skoletrafikk). Bussene fortsetter hver time til Cromarty.

Det var en jernbanestasjon ved Fortrose, som stengte i 1951. Linjen den lå på stengte i 1960.[11]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fortrose», The Gazetteer for Scotland. School of GeoSciences, University of Edinburgh and The Royal Scottish Geographical Society.
  2. ^ «The Online Scots Dictionary». Arkivert fra originalen 2. januar 2014. Besøkt 8. september 2022. 
  3. ^ «Mid-2020 Population Estimates for Settlements and Localities in Scotland». National Records of Scotland. 31 mars 2022
  4. ^ Blackie, C. (1887): A dictionary of place-names, Geographical etymology. 3. utg. London: Joh Murray, s. 83
  5. ^ Rhys, Guto (2015): Approaching the Pictish language: historiography, early evidence and the question of Pritenic (PDF). University of Glasgow. University of Glasgow.
  6. ^ Woodley, Nuala C., et al. (2020): The Excavation of Neolithic Pits and a Bronze Age Burial Site at Ness Gap, Fortrose, Scottish Archaeological Internet Reports, Vol 91. journals.socantscot.org.
  7. ^ McCulloch, John Ramsay (1847): A Dictionary, Geographical, Statistical, and Historical, of the Various Countries, Places, and Principal Natural Objects in the World: Illustrated with Maps. Harper & Brothers. s. 921.
  8. ^ «Fortrose», Undiscovered Scotland
  9. ^ «Fortrose», Gazetteer for Scotland
  10. ^ Thomson, D.C. (1956): The Scots Magazine, s. 155.
  11. ^ «Fortrose Brance (Highway Railway)», RailScot

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Fortrose – kategori av bilder, video eller lyd på Commons