Forró

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forrótrio.

Forró er en musikksjanger og dans som har sin opprinnelse nordøst i Brasil. Dette er en musikkstil som har økt i populartitet og som gradvis er i ferd med å spre seg fra den nordøstlige regionen og til resten av landet. Forró har utviklet seg til ulike sub-sjangere. Tradisjonell forró kalles forró pé-de-serra og spilles med kun tre instrumenter: trekkspill, tromme (zabumba) og et triangel.

Opprinnelse til navnet[rediger | rediger kilde]

Forró

Det finnes to ulike forklaringer på ordet «forró».

«For all»[rediger | rediger kilde]

En teori for navnet er at navnet stammer fra det engelske uttrykket «for all». Tidlig på 1900-tallet var engelske arbeidere fra Great Western Railroad i ferd med å bygge jernbane i Nordøst. I helgene arrangerte de fester som enten hadde adgang kun for jernbanearbeidere eller for jernbanearbeidere og lokalbefolkning («for all»). Denne teorien har blitt noe styrket ved at militære fra USAF stasjonert ved flybasen i Natal under 2. verdenskrig hadde samme type praksis når de arrangerte fester. Denne teorien har litt troverdighet og er mest sett som en myte av akademikere i Brasil.

«Forrobodó»[rediger | rediger kilde]

Den andre teorien regnes som mer pålitelig og hevder at Forro er avledet av det franske ordet forrobodeaux, som førte til det portugisiske «Forrobodó», som betyr «stor fest» eller «samling». Denne teorien er blant annet fremmet av den brasilianske folkloristen Câmara Cascudo som studerte kulturen i nordøstre Brasil gjennom mesteparten av sitt liv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]