For Whom the Bell Tolls (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«For Whom the Bell Tolls»
AlbumRide the Lightning
FormatCD Single
Artist, bandMetallica
Utgitt1984
Innspilt1984
SjangerThrash metal
SpråkEngelsk
PlateselskapElektra Records
Komponist(er)James Hetfield, Cliff Burton, Lars Ulrich
Låtskriver(e)James Hetfield
Lars Ulrich
Kirk Hammett
Produsent(er)Metallica
Flemming Rasmussen
Plass i kronologi
Creeping Death
(1984)
«For Whom the Bell Tolls»
Master of Puppets
(1986)

«For Whom the Bell Tolls» er den tredje sangen og singelen fra Metallicas andre studioalbum Ride the Lightning. Sangen er inspirert av romanen med samme tittel av Ernest Hemingway. Den kjente introen til sangen ble laget av bandets tidligere bassist Cliff Burton før han ble med i bandet, og introen ble for første gang fremført i en 12 minutter lang jam med hans tidligere band Agent of Misfortune.[1]

Sangen er en Metallica-klassiker og en del av deres vanlige spilleliste på konserter, blant annet under S&M-konserten i 1999.

Komposisjon og betydning[rediger | rediger kilde]

Sangen handler om en scene i Hemingways roman hvor fem soldater tar en bakketopposisjon og blir drept av et luftraid.[2] Hovedriffet i sangen har en noe høyere tone enn det en gitar med standard stemming burde ha. Dette være et resultat av at sangen kan ha blitt speedet opp under innspillingen; ettersom vokalist James Hetfields stemme ikke har en høyere tone, er teorien at bare instrumentalversjonen av sangen ble redigert. En utbredt teori er at den lysere stemmingen er for at gitarene skal være stemt til klokkelyden i starten av sangen.

«Kirkeklokken» i starten av sangen er faktisk et amboltslag; for å få lyden slo Lars Ulrich en ambolt med et hammerslag i et rom laget av betong.[3]

Andre versjoner[rediger | rediger kilde]

Selv om sangen er en av Metallicas mest populære, kom den aldri inn på noen hitliste. Flere andre band har laget egne versjoner av sangen:

  • Drone metal-bandet Sunn O))) spilte inn en versjon som løst covrer sangen på deres album Flight of the Behemoth, kalt «F.W.T.B.T».
  • Sangen ble også delvis fremført av rockeband Sum 41Mtv Icon i 2003, hvor Metallica ble hedret.
  • Punkbandet Goldfinger spilte også en forkortet versjon av sangen på Bumbershoot i 1996.
  • Moonsorrow-EP-en Tulimyrsky inneholder en forlenget versjon av sangen. Denne versjonen har en lengde på 7 minutter og 43 sekunder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Agents of Misfortune video.». Arkivert fra originalen 19. februar 2007. Besøkt 15. oktober 2008. 
  2. ^ For Whom The Bell Tolls (Hetfield/Ulrich/Burton) Arkivert 4. juli 2008 hos Wayback Machine., Encycmet
  3. ^ «Rollingstone.com «Fighting Fire with Fire – Metallica Look Back on Ride the Lightning»». Arkivert fra originalen 28. mai 2018. Besøkt 17. februar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]