Fontanesia phillyreoides

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fontanesia phillyreoides
Nomenklatur
Fontanesia philliraeoides
Labill.
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenLamiales
FamilieOljetrefamilien
Økologi
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: middelhavsområdet, Kina

Fontanesia phillyreoides er en plante i oljetrefamilien.

Den er en løvfellende busk eller av og til et lite tre som blir opptil åtte meter høyt. Bladene er motsatte, og de små, grønnhvite blomstene sitter i endestilte eller sidestilte klaser. Frukten er en nøtt med vinger.

Arten har en disjunkt utbredelse og deles i to underarter, som likevel er svært like. Fontanesia phillyraeoides subsp. phillyraeoides er utbredt på Sicilia og i Libanon, Syria og Tyrkia. Fontanesia philliraeoides subsp. fortunei finnes i de kinesiske provinsene Anhui, Hebei, Henan, Hubei, Jiangsu, Shaanxi, Shandong og Zhejiang.

I det østre middelhavsområdet vokser Fontanesia i løvfellende skog oppe i åsene sammen med blant annet frynseeik, fransklønn, blærebusk, parykkbusk, Malus trilobata, mannaask, middelhavseiner, europahumlebøk, svartfuru, ildtorn og balearbuksbom. I Kina finnes den langs bredden av bekker eller i skog i en høyde på 0–800 moh.

Dette er den eneste arten i slekten Fontanesia, men noen botanikere oppfatter underartene som to selvstendige arter. Artsepitetet staves ofte philliraeoides.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]