Folkets Hus Eydehavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Folkets hus på Eydehavn ble bygget i 1926 som samlingsted for arbeiderbevegelsen i området

Folkets Hus Eydehavn ble bygget ferdig i 1926, og bak sto fagforeningene på Eydehavn, Stokken Arbeiderparti, og kvinnegruppa i partiet.

Huset har fungert som kulturhus for den tidligere Stokken kommune, og har blant annet fungert som kino i 50 år, frem til 1988. Kinoen ble drevet av Eydehavn lydfilmteater A/L. Etter at aluminiumsfabrikken Nitriden ble nedlagt i 1975 og store nedbemanninger av Arendal Smelteverk, forsvant mye av behovet og det økonomiske grunnlaget for driften. Huset blir drevet etter dette på dugnad av noen få personer.

Pr. 2010 benyttes huset til lokale kulturarrangementer og private arrangementer. Det brukes under 1. mai-feiringer hvert år.

Huset inneholder i hovedetasjen en konsert- og teatersal med scene, og har 180 sitteplasser. I underetasjen er det møterom, salong og kjøkken med plass til arrangementer opp til 40 personer.

Fra 1995 til 2003 ble huset renovert for et par millioner kroner, penger som var gaver fra næringsliv og private. Nytt tak ble sponset med en pengegave på 100 000 kr fra Sparebanken Sør i 2010.

Kilder[rediger | rediger kilde]