Folkerepublikken Kinas flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Folkerepublikken Kinas flagg
Kinas orlogsflagg og flagget til Folkets frigjøringshær.

Folkerepublikken Kinas flagg bærer kommunismens og han-kinesernes røde farge og har fem gule stjerner øverst ved stangsiden av flaggduken. Flagget ble til i 1949 da Folkerepublikken ble utropt. Flagget ble innført 1. oktober 1949 da det første gang ble heist av formann Mao ved seremonien på Himmelfredsplassen. Det er resultatet av en konkurranse der vinneren ble Zeng Liangsong. Flagget er i forholdet 2:3.[1]

Det knyttes noe ulik symbolikk til flagget, et resultat av de kinesiske makthavernes skiftende ideologiske behov over tid. Rent allment kan den røde fargen stå for revolusjonen mens stjernene symboliserer det kinesiske folks samhold under kommunistpartiets ledelse. Den store stjernen representerer da Det kinesiske kommunistpartiet. I andre forklaringer sies det at de fire mindre stjernene står for de fire klassene som under ledelse av kommunistpartiets, igjen den store stjernen, leder an i revolusjonen i Kina. Til de revolusjonære klassene regnes bøndene, arbeiderne, borgerskapet og "de progressive kapitalister". Ytterligere en forklaring knytter stjerne til de viktigste etniske gruppene i Kina. Den store stjernen står da for han-kineserne, mens de fire mindre står for mongoler, mansjuer, tibetanere og uighurer.

Som orlogsflagg benyttes også flagget for Folkets frigjøringshær, det vil si et rødt flagg med en gul stjerne og de kinesiske tegnene for 8 og 1. Dette står for datoen 1. august. Dette viser til datoen for grunnleggelsen av Folkets frigjøringshær i 1927.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Smith, Whitney (19. juli 2013). «Flag of China». Encyclopædia Britannica. Besøkt 17. september 2014.