Folehavna fort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kommandobunkeren ved HKB 5/980 Vesterøen.
Heve/senke-flakstilling med befalsbolig i bakgrunnen.
Original tysk kanonstilling.

Folehavna fort er et ekstysk kystfort på den sydligste delen av Vesterøya i Sandefjord kommune. Området ble beslaglagt av okkupasjonsmakten den 8. mai 1941.

Fortet, som ble kalt HKB 5/980 Vesterøen av okkupasjonsmakten, var ved krigens slutt bestykket med fire belgiske 12 cm K370(b) feltkanoner[1] med skuddvidde på 15 000 meter, samt flere luftvern- og panservernkanoner. Det meste av skytset var krigsbytte fra tyskernes invasjoner i andre land i Europa. Selve fortet ble opprettet i mai 1941 og fungerte fram til januar 1993 som skolebatteri for hærens kystartilleri, da denne funksjonen ble flyttet til Stavern.[1]

Anlegget hadde ellers flere tunneler i fjellet, den lengste omtrent 120 meter lang. I tillegg kommer blant annet bunkere, forlegningsbrakker, løpegraver, lyskastere, piggtrådgjerde, nærforsvarstillinger, brystvern og minefelt.

Fra fortet er det fri sikt over sjøen mot Onsøy og Hvaler i øst. Mot sør er det åpent hav, mens det i vest er sikt mot Svenner fyr og kyststrøkene av Telemark og Vestfold.

Fortet skal aldri ha vært i direkte kamp, men deltok i flere anledninger i beskytning av allierte fly.

Etter krigen ble det meste av anlegget tatt over av Kystartilleriet, mens enkelte deler raskt ble frigitt.

I 1957 ble Folehavna fort modernisert, og hovedskytset ble byttet ut med tre 10,5 cm kanoner montert i grube med paddeskjold.

Den militære aktiviteten ved anlegget ble lagt ned i 1993.

Sikring av området[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen av 2009 ble det kjent at Skifte eiendom ønsker å gjøre ytterlige sikring av området.[2] Denne sikringen innebærer fjerning av de fleste spor etter militær aktivitet på Vesterøya. Etter en langtrukket prosess med stort lokalt engasjement, endte det med at Skifte eiendom fikk tillatelse av Sandefjord kommune til å gjennomføre rivingen.[3] Sikringen ble berammet til å starte 19. oktober 2009 og planlagt å være ferdig til 1. desember 2009.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Klar til strid - Kystartilleriet gjennom århundrene, Kystartilleriets offisersforening. Side 253 til 266.
  2. ^ sb.no - Bunkere rives[død lenke]
  3. ^ sb.no - Skifte får rive[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]