Flypsykologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Flypsykologi er de delene av psykologifaget som er viktig for at en flyger skal greie å styre et fly på en trygg måte, gjerne i samarbeid med styrmann og resten av flybesetningen.

Arbeidet som flere flyhavarikommisjoner har utrettet etter flyulykker over mange år har avslørt at psykologiske fenomener ofte er årsak til flyulykker, eller årsak til at en annen hendelse ikke ble taklet på en slik måte at flyulykken ble avverget.

I Norge har Grethe Myhre vært en ledende flypsykolog. Hun har vært ansatt ved Flymedisinsk institutt, har skrevet egen norsk lærebok i flypsykologi og var på begynnelsen av 2000-tallet leder av Statens havarikommisjon for transport.

Flypsykologiske tester[rediger | rediger kilde]

Flyselskapene har vanligvis samarbeid med flypsykologer som utfører psykologiske tester på flygerne før ansettelse. Ved opptak til de militære flyskolene er det også vanlig med slike flypsykologiske tester. Det er likevel ikke vanlig at søkerne til private flyskoler får utført slike psykologiske tester før de begynner utdannelsen. Det finnes flere private psykologfirmaer som tilbyr slike tester.

Krav til eksamen i flypsykologi[rediger | rediger kilde]

I Norge ble det på midten av 1990-tallet innført eksamen i flypsykologi for de som skal ta teorieksamen for flysertifikater. Innehavere av eldre flysertifikater har sluppet å ta denne eksamenen. Det har i noen år vært krevet slik eksamen for å fly i utlandet, men fra 1. april 2012 ble det krav til slik eksamen også for å fly småfly i Norge. Denne fristen er likevel utsatt noe, og det er usikkert når kravet kommer. Det er tilsvarende krav til eksamen i flymedisin. Eksamenen i begge fagene kalles med et samlebegrep for "MYB – menneskelige ytelser og begrensninger". Den avholdes som flervalgseksamen (multiple choice) på samme datoer som de andre teorifagene til privatflysertifikat som offentliggjøres på hjemmesiden til Luftfartstilsynet.

Det har vært arrangert kurs av flyklubber til støtte for de som må ta disse eksamenene. Dette gjelder mange eldre flygere som ikke har fersk eksamensrutine.

Temaer i flypsykologien[rediger | rediger kilde]

  • De forskjellige fenomenene om læring (pedagogikk) med kortidshukommelse, langtidshukommelse er viktige, både for å forstå hvor mange elementer man husker som øyeblikkets beskjeder, og innlæring om det vi skal huske over tid.
  • De psykologiske mekanismene som får oss til å ta hensyn til faresignaler, takle stress, kommunisere med flygeledere, flygere i andre fly, andre i egen besetning, hvordan holdninger hos oss selv, hos kolleger og i flyselskapets eller flyklubbens ledelse påvirker flysikkerheten.
  • hvordan oppfattelse (persepsjon) fungerer, hvordan inntrykkene bearbeides og muligens feiltolkes,
  • hvilke trekk kan bidra til at et riktig tiltak blir iverksatt, og hvilke faktorer kan bidra til at tiltak ikke blir iverksatt.
  • hvordan tretthet, alkohol, stress, personlige problemer og frustrasjon kan ødelegge våre evner til å fungere som trygge flygere
  • CRM Crew resource management, senere også kalt Company resource management (håndtering av flybesetningens ressurser eller håndteringen av selskapets ressurser).