Flyhistorisk Museum, Sola

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flyhistorisk Museum, Sola
Kart
Flyhistorisk Museum, Sola
58°53′47″N 5°37′57″Ø
AdresseSola Prestegårdsveg 170, 4050 Sola
Nettstedhttps://www.jaermuseet.no/flyhistorisk/

Flyhistorisk Museum, Sola holder til i sjøflyhavnen ved Stavanger lufthavn, Sola i Rogaland. Bygningen er en flyhangar som ble bygget av tyskerne under andre verdenskrig. Etter krigen overtok Flyvåpenet (Det Norske Luftforsvar) hangaren for vedlikehold av forsvarets flymateriell. Museet ble stiftet i 1984 og hadde i den spede begynnelse tilhold i et hjørne av hangaren. Etterhvert har museet overtatt 2/3 av hangaren, og deler den i dag med Sola videregående skoles flymekanikerlinje. Museet drives på frivillig, ulønnet basis, men har gjennom samarbeid med Jærmuseet en delt konservatorstilling.

Museet driver en egen kafé, den såkalte "Mimrehallen" som holder til i det som tidligere var bar for en av skvadronene stasjonert på Sola Flystasjon. Kafeen er dekorert med bilder fra skvadronens historie, og tilbyr enkel servering; is, brus kaffe og vafler. I tillegg driver også museet et eget verksted som brukes i forbindelse med restaurering av fly og annet utstyr.

Selve utstillingen er sentrert rundt norsk flyhistorie med fokus på det lokale, og andre verdenskrig. Samlingen inneholder både sivile og militære fly og helikoptre, noen av dem er forholdsvis sjeldne. Eksempelvis er den tyske Arado Ar 96 ifølge museet det siste komplette flyet av typen som finnes. Her er også skroget/rammen av en Arado Ar 196, et sjøfly som var stasjonert på den tunge krysseren «Blücher» da den ble senket. En Messerschmitt Bf 109 er også av de svært få som er bevart. Det finnes det også store innslag av norsk sivil flyhistorie, primært knyttet til tidligere Braathens S·A·F·E og Fjellfly, i tillegg til at museet også har overtatt en samling med flyvertinneuniformer.

Utover dette finnes det også en rekke vrakdeler i utstillingen, samt våpen, modeller og andre gjenstander.

Fly i samlingen[rediger | rediger kilde]

Militærfly[rediger | rediger kilde]

Sivile fly[rediger | rediger kilde]

Helikoptre[rediger | rediger kilde]

Lagrede fly og helikoptre[rediger | rediger kilde]

Vrak i Hafrsfjord[rediger | rediger kilde]

I desember 2005 ble det oppdaget et tysk Heinkel He 115 tomotors bombe, torpedo- og oppklaringsfly på bunnen av Hafrsfjord ved Prestøy. Flyet tilhørte Küstenfliegergruppe 906, 1. og 3. Staffel på Sola, og det havarerte i Hafrsfjord etter endt oppdrag den 28. desember 1942. Vraket innholdt to bomber av typen SC-250, og begge var fylt med 130,4 kilo militært sprengstoff. Den 9. desember 2005 klokken 14.35 ble begge bombene detonert på fem meters dyp utenfor Prestøy.[1] Flyhistorisk Museum, sammen med sponsorer hevet flyet 3. juni 2012. Flyet er for tiden[når?] under restaurering.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «To bomber sprengt i Hafrsfjord - Aftenbladet.no». archive.ph. 12. januar 2013. Arkivert fra originalen 12. januar 2013. Besøkt 16. juni 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]