Flyball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
artikkelen inngår i
«serien om tamhunden»
Andre artikler om hunder
Generelle artikler
Artikler om brukshundtyper
Artikler om hundegrupper
Artikler om hunderaser
Artikler om hundesport
Artikler om hundeforeninger
Artikler om hundeskoler
Lister over hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Flyball (International Flyball Racing) er en ny form for hundesport som er i ferd med å spre seg over hele verden, herunder også til Norge. Sporten ble oppfunnet på slutten av 1970-tallet av en amerikaner med det tysk-klingende navnet Herbert Wagner. Flyball er en «actionfylt» sport som fenger både hund og eier.

Banen[rediger | rediger kilde]

Kort fortalt er flyball en hurtigløpskonkurranse som omhandler fire høydehindre (høyden avgjøres etter fastsatte regler på basis av størrelsen på den minste hunden som deltar) og en tennisballholder med utløser på motsatt side. Det monteres 2 parallelle baner, slik at 2 lag kan konkurrere samtidig. Det kan konkurreres i flyball både inne og ute.

banen skal være 51 fot (15,54 m) lang og ha fire hindre på rekke og tennisballholderen i enden. Det første hindret skal så 6 fot (182 cm) fra startlinjen, mens de resterende hindrene skal stå med en avstand av 10 fot (305 cm), hvilket gir en avstand fra siste hinder til tennisballholderen på 4,57 m. Høyden på hvert hinder skal være 10,2 cm under høyden på den minste hunden på laget.

Konkurranse og trening[rediger | rediger kilde]

Hundene løper i team á fire hunder, en av gangen. Det er om å gjøre på raskest mulig måte å ta se over de fire hindrene og utløse tennisballen og bringe denne tilbake til startlinjen, over de samme fire hindrene. Mister hunden ballen før mållinjen noteres feil. Idet hund og ball passerer mål starter neste hund. Det laget som feilfritt først blir ferdig vinner.

Flyball krever god fysikk og stor hurtighet om man ønsker å oppnå topp resultater. Sporten er allikevel både morsom og spennende for både hund og eier, selv om man ikke skulle ha slike ambisjoner. Trening må imidlertid til.

Rekorder[rediger | rediger kilde]

I flyball kan både store og små hunder delta, men de bør være godt trent.

At flyball er en fartsfylt og spennende begivenhet er det liten tvil om. Den offisielle verdensrekorden (juli 1999) holdes av et kanadisk lag (team Instant Replay) og er på 16,06 sek. Dette er imidlertid på lang nær den hurtigste tiden som har blitt registrert. Den 5. september 2004 løp nemlig et amerikansk lag (team SpringLoaded) på 15,36 sek., men denne og flere andre rekorder har ikke blitt anerkjent som verdensrekord. På det amerikanske teamet startet en hollandsk gjeterhund, en border collie, en blandingshund (ukjent mix) og en whippet.

I Europa holdes rekorden av et britisk lag (team Jets). Den er på 16,75 sek. og ble satt 30. mars 1997. I Belgia (team Lupus Need For Speed) er den nasjonale rekorden på 17,06 sek. (28. juni 2004) og i Australia (team Parramatta Shockwave) er den nasjonale rekorden på 18,47 sek. (13. juni 2004).

Hunder[rediger | rediger kilde]

Selv om flyball nok passer bedre for små og mellomstore raser, kan både store og såkalte "toyhunder" delta. I så måte var en chihuahua nylig med på et amerikansk topplag. I og med at høyden på hindrene bestemmes individuelt for hvert lag, ut ifra den minste hunden på laget, er det å ha små, mellomstore eller store hunder på laget en del av taktikken hvert lage må bestemme seg for.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]