Flotell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bilde fra 1982 av Statfjord A med flotellet Polymariner til venstre

Flotell er en flyttbar flytende innretning for innkvartering av mennesker.

Ordet er en fornorskning av den engelske sammensettingen floating hotel, som på engelsk er blitt til flotel. Mest typisk benyttes begrepet flotell om flytende innretninger med større boligkvarter som benyttes offshore under utbygging av oljefelt eller ved produksjon av olje eller naturgass. Flotellene som permanente innkvarteringsløsninger er i ferd med å gå ut av bruk på norsk sokkel fordi bemanningsbehovene er avtakende, mer typisk brukes floteller i dag under bemanningstopper for revisjonsstanser. Oppjekkbare plattformer brukes også, og omtales også som flotell selv om de ikke flyter når de er i bruk som flotell slik som var tilfellet med "West Gamma".

Et flotell kan være spesielt bygget for formålet, det kan være en ombygd boreplattform, eller det kan være en vanlige boreplattform som benyttes midlertidig som flotell.

Et mye omtalt flotell var «Alexander L. Kielland». Et annet kjent flotell var den tidligere tilleggsinnkvarteringsenheten for Statfjord A, «Polymariner» (nå «Borgholm Dolphin»). Floteller som brukes på norsk kontinentalsokkel og har samsvarsuttalelse fra Petroleumstilsynet er «COSLRival» (tidligere «Port Reval»), «COSLRigmar» (tidligere «Port Rigmar» og «Rigmar 301»), «Safe Scandinavia» (tidligere «Polycrown»), «MSV Regalia», «Floatel Superior» og «Haven». De er likevel som regel bare inne på kortere oppdrag om gangen.

Andre floteller er: «Polyconfidence» ombygd til borerigg (nå «Ocean Confidence»), «Polycastle» ombygd til borerigg (nå «GSF Celtic Sea»), «Polyconcorde» (nå «Safe Hibernia»), "Safe Caledonia", "Safe Bristolia", "Jupiter 1", "Safe Concordia", "Safe Lancia", "Safe Regency", "Safe Britannia", "Safe Caledonia", "Jasmina", "Atlantic Rotterdam", "Atlantic Esbjerg", "Atlantic Rotterdam", "Atlantic Labrador" og "Safe Zephyrus"

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]