Florvåg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Florvåg på Askøy»)
Florvåg
Florvågøy og Storholmen ved Florvåg
LandNorges flagg Norge
FylkeVestland
KommuneAskøy
Postnummer5305
Befolkning1 965
Høyde o.h.4 meter
Kart
Florvåg
60°25′09″N 5°14′16″Ø

Florvåg er en del av tettstedet Askøy i Vestland fylke, ved fylkesvei 563 på østsiden av øyen Askøy. Navnet kan knyttes til slaget ved Florvåg i 1194.

I 1901 ble det bygget hotell i Florvåg med det velklingende navnet Vikingborg.[1] I 1929 brant hotellet ned, men ble gjenoppbygget. Hotellet ble konfiskert av tyskerne under 2. verdenskrig og benyttet som offisers boligene[2]. I 1940 ble det også bygget flere boliger for tyske offiserer og soldater, som også rommet fengsel i kjelleretasjen[3].Byggene ble tatt over av Askøy kommune etter andre verdenskrig og brukt som realskole og ungdomsskole i Florvåg ( midlertidig løsning) helt frem til 2003, da Askøy kommune flyttet ungdomsskolen til Erdal.[trenger referanse] Den siste delen av den gamle ungdomsskolen i Florvåg ble ferdig revet i 2014, som medførte at fengslene i kjellerdelen også ble revet, og veggkunst tegnet av tyske fanger gikk tapt[4].

Under den andre verdenskrig var det i Florvåg en stor tysk base, til tider opp mot 100 marinefartøy på en gang. I Bakarvågen like ved var det ammunisjons- og torpedolager for ubåter[5]. I Bakarvågen ligger i dag Viknes Båt[6] og to båtforeninger.

Florvåg er et gammelt industristed hvor det fortsatt er en del aktivitet. Forurensing fra den nå nedlagte malingsfabrikken Monopol har imidlertid vært en betydelig miljøbelastning.

Det første handlesenteret i bygden ble påtent og brant ned på begynnelsen av 90-tallet, men ble gjenreist. I Florvåg er det idag blant annet dagligvarebutikk med post, klesbutikk, pizzeria, bruktbåtutsalg hobbybutikk, brukthandel, rørlegger, byggevarehandel og en slipp. Florvåg sentrum ligger 2 kilometer øst for Askøybroen og ca. 15 minutters gangavstand fra Kleppestø senter. I Florvåg var det en skatehall som ble nedlagt høsten 2006.

Framo AS (tidligere Frank Mohn AS) tok over tomten fra Florvåg verk i 2009[7] Bygget til Framo AS stod ferdig i juni 2015, etter en del forsinkelser. Framo AS og Framo Services AS har nå sitt hovedkontor ute på Askøy[8], noe som har medført nye arbeidsplasser til Askøy kommune.

Florvåg kan også by på fine turstier opp til Kolbeinsvarden, som er Askøys høyeste fjell[9], og 2 ferskvanns områder som heter Nyavatnet og Storavatnet[10][11], som er populære badeplasser om sommeren og skøytebaner om vinteren. Ferskvannene har også god bestand av ørret og ål.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]