Flikengmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
flikengmåler
Nomenklatur
Idaea emarginata
Linnaeus, 1758
Populærnavn
flikengmåler[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektIdaea
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: fuktige steder i skog og mer åpne områder
Utbredelse: Europa

Flikengmåler (Idaea emarginata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten, som kan kjennes fra beslektede arter på at vingene er flikete, er bare funnet i Østfold og Vestfold i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 20 – 25 mm), slank, lyst gulbrun måler. Vingene er tydelig flikete, særlig hos hunnen. Begge vingepar har to smale, brune tverrstriper, mellom disse er den en mørk flekk og ofte også et diffust, mørkere tverrbånd. Larven er grønnlig brun, på ryggen av hvert kroppsledd med en timeglassformet, mørk tegning.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes helst på litt fuktige steder, i fuktig løvskog, våtenger og myrer. Larvenes næringsplante er usikker, de antas å kunne leve på maurer (Galium spp.), vindel (Convolvulus spp.), or (Alnus spp.) og hassel (Corylus avellana). De voksne målerne flyr om natten i juniaugust og kommer gjerne til lys, men skremmes også lett opp om dagen. Biotopen er fuktig løvskog, våte enger og myrkanter.[2]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer over det meste av Europa. I Norge er arten kjent fra cirka 20 lokaliteter rundt midtre og ytre Oslofjord. I 2019 ble et enkelt eksemplar funnet mye lenger vest, på Tromøya i Arendal.[2]

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Arten er lokal og uregelmessig i sin opptreden. Enkelte år kan den finnes i antall på sine lokaliteter, andre år er den helt borte. På grunn av sin beliggenhet, er artens levesteder i Norge utsatt for sterkt press i form av utbygging, drenering og andre inngrep. Dette førere til reduksjon og fragmentering av artens forekomster.

Arten rødlistes i 2021 som sterkt truet EN.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 20. februar 2022. Besøkt 20. februar 2022. 
  2. ^ a b c d Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av flikengmåler Idaea emarginata som VU→EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]