Flettepil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flettepil
Nomenklatur
Salix x molissima
Populærnavn
flettepil
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenVierordenen
FamilieVierfamilien
SlektVierslekta
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Eurasia

Flettepil (Salix x molissima eller Salix triandra x viminalis) er et relativt sjeldent, hybrid løvtre i pilefamilien / vierfamilien (Salicaceae). Det er en krysning av artene mandelpil og kurvpil, og blir en opptil 5 meter høy busk. Det har blitt dyrket i Norden og er naturalisert på spredte steder i storbyområder i Danmark, Finland (Helsingfors), i Sverige (Stockholm) og på sørøstlandet i Norge (Oslo, Lista, Stavanger). Den er sjelden i hele Norden, men mer vanlig lengre sør.

Barken er grønn eller grønnbrun, og unge skudd er tett hårete. De olivengrønne knoppene er 5-11 mm lange, og rette (parallelle med stilken) eller litt utoverbøyde med tidvis behåring. De blanke og lyst klargrønne, fintannede bladene er 5-12 cm lange og lyse- eller rødgrønne med silkehår under, bladstilken har helt tydelige kjertler. Bladet er smalt, om lag 5-10 ganger lengre enn det er bredt, og er bredest før midten (elliptisk) med en relativt smal spiss. Ørebladene har lansettform og kan sitte en god stund på busken.

Flettepil blomstrer i mai-juni med hunnblomster i 2-6 cm lange rakler med blomsterskjell som er omvendt eggformede. Det er nesten utelukkende hunnplanter som forekommer i Norden. Arten vokser i fuktig jord langs strender av innsjøer og elver, eller veigrøfter. Den skilles fra kurvpil ved at sistnevnte har lengre og lett krusete blader.

Flettepil har, som navnet antyder, blitt mye brukt til å flette kurver osv.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Stenberg, Lennart & Bo Mossberg, Steinar Moen (norsk red.), Gyldendals store nordiske flora, Gyldendal, Oslo 2007. ISBN 978-82-05-32563-0.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]