Flekkbjørnespinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Flekket bjørnespinner»)
Flekkbjørnespinner
Nomenklatur
Chelis puengeleri
Bang-Haas, 1927
Synonymi
Holoarctia puengeleri
Populærnavn
flekkbjørnespinner[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamiliePraktfly
SlektHoloarctia
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: helt nord i Europa, Sentral-Asia, og Alaska.
I Norge i Finnmark
Inndelt i

Flekkbjørnespinner (Chelis puengeleri (O. Bang-Haas, 1927)) er en bjørnespinner (Arctiidae).

Andre bjørnespinnere som bare lever i fjellet, eller helt nord er stripet bjørnespinner, polarbjørnespinner og nordlig bjørnespinner.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Flekkbjørnespinner har en tykk og korthåret kropp og et tydelig vingemønster. Bakkroppen er mørk brunsvart med ganske smale lyst hvite eller litt gule ringer på hvert kroppsledd. Bakerst er det lengre oransje eller skittengule hårdusk. (anal-hårdusken). Brystpartiet har lyse svakt gule linjer.

Flekkbjørnespinner har brunsvarte eller skifergrå framvinger med et slags rutenett av lyse skittengule flekker og linjer. Bakvingene er hovedsakelig skifergrå eller brunlige uten mønster, men kan ha brune flekker på lysere bunn. Vingespennet er mellom 31 og  38 millimeter. Vingene holdes taklagt bakover kroppen i hvile.

Enkelte arter bjørnespinnere i delgruppen Arctiinae kan kanskje forveksles med andre sommerfugler, kanskje særlig andre arter i gruppen Noctuoidea. Men de kan skilles fra disse ved de to duftkjertlene hunnene har like ved eggleggingsåpningen, helt bakerst på bakkroppen. Samt at mange av artene har en bakkropp i rødt eller orange med mørke flekker. Mens høreorgan (Tympanalorgan) på siden av brystet (metathorax) er felles for gruppen Noctuoidea.

Larvene er behåret med brunesvarte hår på siden og lengre mørke hår på ryggsiden, særlig bakerst. Hårene er arrangert i dusker på hvert ledd. Disse danner rekker av hårdusker bakover kroppen. Noen av hårduskene har lysere, litt gul farge og de danner derfor langsgående lijer på larvens kropp. Utvokst blir den ca. 4-5 centimeter lang.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Flekkbjørnespinner finnes bare høyt i fjellet på næringsfattige steder med sparsomm fjellbjørkeskog. Den finnes ofte ved bergknauser med frostsprengt stein eller skifer. Flygetiden er i juni og juli.

Hunnen flyr sjelden og finnes ofte krypende i vegetasjonen. Hun legger mellom 300 og 400 egg, eggene legges i grupper med 25-100 egg. Hun velger ofte undersiden av skifer eller flate stein. Vanligvis dør hunnen like etter eggleggingen.

Larvene vokser seint, utviklingen er to-årig. De lever på ulike planter som finnes i fjellet, seljer (Salix spp.), groblad, og mange flere. Larvene er aktive både dag og natt. Overvintringen skjer første gang når larven er ganske ung og andre gang som nesten fullvoksen larve. Larven er fullvoksen i juni.

Flekkbjørnespinner tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der bjørnespinnerens indre og ytre organer endres. I hvilestadiet ligger puppen i en kokong larven har spunnet. Kokongen finnes under steiner og er gjennomskinnelig spunnet og består også ofte av noe av larvens hårbekledning.

Arten er ofte utsatt for parasittveps i gruppen Pteromalidae.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den finnes bare i fjellet eller lengst nord fra Norge til Sibir. Den finnes i Sentral-Asia, Mongolia og Alaska. I Norge bare i Finnmark.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det latinske navnet Holoarctia betyr nordlig, bare i nord. Navnet puengeleri er utledet av navnet til den tyske entomologen Rudolf Püngeler. På svensk heter den Arktisk igelkottspinnare.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 3. mars 2022. Besøkt 3. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av flekkbjørnespinner Chelis puengeleri som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]