Flaten (innsjø)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flaten
Innsjøen Flaten, øverst i venstre hjørne, tatt fra luften
LandSverige
LänStockholms län
KommuneStockholm
Areal 0,62 km²
Høyde 21,7 moh.
Omkrets5,5 km 
Dybde13,6 m (maks)
7,4 m (snitt)
Volum5,5 mill.  
Nedbørfelt 4 km²
VassdragTyresån-vassdraget
TilløpFlatendiket
Utløptil Drevviken
Del avTyresåns sjøsystem
Posisjon
Kart
Flaten (innsjø)
59°15′02″N 18°09′13″Ø

Flaten er en innsjø i bydelen Flaten i Söderort i Stockholm, Sverige. Innsjøen er en tidlig innsjø i Tyresån-vassdraget, og dreneres via en bekkeravine i sør, som går til Drevviken.

Omgivende natur og innsjøens nedslagsfelt[rediger | rediger kilde]

Flatens naturreservat er bygd rundt innsjøen Flaten, og er et naturreservat bestående av typisk Södertörnsnatur, med sprekkelandskap med bar og løvskog. Nordvest for innsjøen ligger flere kolonihager, og ved innsjøens østbredde ligger Flatenbadet, velkjent siden 1934.

Innsjøens tilførsel av vann skjer til dels gjennom grunnvann fra området, og til dels via Flatenån, som drenerer Skarpnäcksfältet. Flatenån drenerte også tidligere en del av åsen som går gjennom Skogskirkegården, men i forbindelse med byggingen av Skarpnäcksfältet på 1980-tallet, ble dette området sammen med andre mindre sideelver til Flatenån, overført til Stockholms avløpsnett. Grunnvannet fra disse områdene går imidlertid fortsatt til innsjøen.

Vannkvalitet, samt innsjøens vekst- og planteliv[rediger | rediger kilde]

Innsjøen har lenge vært ansett som den innsjøen i Stockholmsområdet med beste vannkvalitet, og den har meget god siktdybde. På 1990-tallet økte imidlertid verdiene av næringsstoffer i innsjøens vann. Dette skyldtes både på økt tilførsel fra omgivelsene, og at næringsstoffer ble frigjort fra bunnsedimentet. I år 2000 ble det utført en behandling av innsjøen med et aluminiumssalt som skulle binde fosfor til seg. Nyere målinger tyder på lavere fosforverdier, men fra 1990-tallet har innsjøen vært rammet av algevekst med noen års mellomrom.

Plankton og fisk har blitt negativt påvirket av innsjøens økte verdier med næringssalter, med en forskyvning mot arter typiske for overgrodde innsjøer.

Samme tilstand har rammet planter i innsjøen, som dessuten har blitt ekstra utsatte etter at planter av tusenbladfamilien dukket opp på midten av 1980-tallet. Denne dominerer nå helt i innsjøen, og oppleves som et problem, i det minste for badende.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]