Flaskeknop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flaskeknop.

Flaskeknop, også kallt krukkestikk[1] og tyrkisk sekkebåndsknop, er en knute som kan slåes på bukt, og er nyttig for å holde godt på sylindriske glatte objekter med en tykkere ende slik som en flasketut.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Det finnes 8 forskjellige metoder beskrevet i en bok fra 100 år tilbake.[2] Her er to av disse.

Børedrag metode[rediger | rediger kilde]

Renneløkke metode[rediger | rediger kilde]

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Flaskeknop har to par med tråd som stikker ut av knuten mellom to bukter hver; dette gir en balansert drag når strammet. På høyre og venstre sidene er det er det tre tråder som er hårflettede; dette gjør at knuten løsner ikke under last.

Flaskeknop består av to Burknop som er sammenslått på en bestemt måte som er symmetrisk rundt et midtpunkt. Knuten i hver burknop utgjør sammen med den motsatte side av den andre burknoppen hårflettene på yttersidene.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Flaskeknop er perfekt for å henge en flaske etter tuten, f.eks. når man skal kjøle innholdet i et vann. Flaskeknop er også nyttig for å knytte og henge en sekk når sekkåpningen er vridd og foldet i to.

I Sverige kan Kärleksknop, en variant av Flaskeknop, brukes for å fri:[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.risor2.no/Risor_II_Nytt/Risor2nytt_2015-1.pdf Risør II Nytt, Medlemsblad for Risør IIs venner, nr.1-2015, Et lite knutekurs, side 14
  2. ^ https://runeberg.org/knutar/0095.html Flaskeknop 8 utforminger
  3. ^ https://runeberg.org/knutar/0222.html I Sverige Kärleksknop er en Flaskeknop som ble brukt av sjømenn for å fri