Flamsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Flamsk brukes i hovedsak om den flamske delstaten Flandern i forbundsstaten Belgia. Ordet har litt forskjellig betydning.

  1. Flamsk omfatter det som gjelder landskapet Flandern, flamlendinger og den nederlandskspråklige delen av Belgia.
  2. Flamsk er også vanlig betegnelse på flamlendernes språk, som er en nederlandsk dialekt. Da Belgia i 1830 ble opprettet som en ettspråklig fransk stat, fikk de nederlandske dialektene bare dialektstatus og ble kalt «flamand» på fransk, dvs. «flamsk». Språkene ble likestilt i 1898 og flamsk fikk betegnelsen nederlandsk. Flamsk er den nederlandske dialekten som i Nederland snakkes i den zeelandske delen av Flandern (Zeeuws Vlaanderen), i Belgia i de to provinsene Øst-Flandern og Vest-Flandern og i Frankrike i området omkring Dunkerque (fransk Flandern).
  3. Flamsk betegner dessuten den flamske kulturen generelt og historien i den nederlandskspråklige delen av Belgia og i Flandern – til forskjell fra i Vallonia, den franskspråklige delstaten.


Dette er en pekerside og inneholder kun pekere til forskjellige betydninger av dette ordet. Hvis du har fulgt en lenke hit, kan du kanskje gå tilbake og rette den, så den peker direkte til riktig artikkel. Se alle artikler som begynner med Flamsk.