Flaithbertach Ua Neill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Flaithbertach Ua Néill»)
Flaithbertach Ua Neill
Konge av Ailech
Født978Rediger på Wikidata
Død1036
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • King of Ailech Rediger på Wikidata
EktefelleBé Binn ingen Briain
FarMuircheartach 'Midheach'[1]
BarnDomnall, Áed
Regjeringstid10041028
10331036
ForgjengerÁed mac Domnaill Ua Néill

Flaithbertach Ua Neill eller Flaithbertach an Trostáin (død 1036) var konge av Ailech i Irland. I noen kilder er han oppgitt som konge av Irland etter Máel Sechnaill mac Domnaill.

Flaithbertach tilhørte Cenél nEógain av det nordlige Uí Néill. Han var sønn av Muichertag Ua Neill (død 977) og Cres Cumal fra Uí Maine i Connacht, og sønnesønn av Domnall ua Néill.

Han kom til makten i Ailech da hans onkel Áed døde i 1004. Som konge av Ailech satte han seg til motverge mot Brian Borus ekspansjon nordover, men kan underkastet seg ham i 1005. Han inngikk også en form for allianse med Brian gjennom ekteskapet med Brians datter Bé Binn.

I den tiden Máel Sechnaill fra det Clann Cholmain i det sørlige Uí Néill var underordnet Brian (1002–1014), var det flere tilfeller av åpen konflikt mellom Flaithbertach og Máel Sechnaill. Etter Brians død i slaget ved Clontarf i 1014 opptrådte imidlertid Flaithbertach som en alliert og støttespiller for Máel Sechnaill.

Da Máel Sechnaill døde i 1022 ser det ut som om Flaithbertach prøvde å få rangen som overkonge etter ham, han var blant annet på hærferd i Mide og Dublin i 1025 og 1026. Han oppnådde imidlertid ikke noen overhøyhet, ikke minst på grunn av den sterke motstanden fra Donnchad mac Briain i Munster og Niall mac Eochada fra Ulaid.

I 1030 abdiserte han for å trekke seg tilbake til klosterliv i Armagh, og fro blant annet på pilegrimsreise til Roma. På grunn av dette fikk han tilnavnet «an Trostáin», med pilegrimsstaven.

Etter at begge sønnene hans var døde i 1033, kom han tilbake som konge av Ailech, og regjerte til sin død i 1036.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Peerage[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]