Flåklypa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Flåklypa er et sted i Bøverdalen i Lom kommune i Innlandet. Navnet Flåklypa ble brukt av Kjell Aukrust i hans Flåklypa Tidende og animasjonsfilmen Flåklypa Grand Prix (1975).[1]

Aukrusts familie hadde hytte på hans farbror Olav Aukrusts gård i Bøverdalen, og som barn kunne Aukrust se Flåklypa fra stuevinduet. Stedsnavnet Flåklypa kommer av at Bøverdalen sør for gården Flå - som betyr «flate»[2] - smalner inn til et elvegjel med store steiner, der bøndene i eldre tid risikerte å bli sittende fast når de trakk høylasset sitt på isen – de ble sittende fast i «klypa». Kjell Aukrust var fra Alvdal i Østerdalen, men hadde røtter i Lom, og eide også en kvadratmeter av riksveien i Flåklypa. Der er det «forbudt å råkjøre med radialdekk». Veien gjennom dalen, fylkesvei 55, er i dag nasjonal turistvei.

I åpningssekvensen til filmen Flåklypa Grand Prix beskrives stedet slik:

Sjuogtredve mil nordover, litt øst, og oppover, ligger Flåklypa – ei lita fjellbygd under himmelhvelvingen. Sjølberga med både dampysteri og campingplass, lokalavis og egen TV-sender. Fritt for vær og vind, akkurat der morgensola renner opp over Storjuvet, bor sykkelreparatør og bygdeoriginal Reodor Felgen og hans to assistenter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Flåklypa og deromkring». www.vg.no. 15. juli 2004. Besøkt 8. september 2022. «Visst finnes Flåklypa. Ikke langt fra Lom - på veien «mellom øst og vest» - ligger «klypa i Flå» som inspirerte Kjell Aukrust til å skrive historiene om n'Solan, Reodor, Ludvig & Co.» 
  2. ^ [1] Karl Høgberg (1901-81) «Vaagaasar Lom 1932»