Fjellhakefly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fjellhakefly
Nomenklatur
Polia richardsoni
Curtis, 1834
Populærnavn
fjellhakefly
Hører til
Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Økologi
Habitat: fjell og tundra
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Fjellhakefly (Polia richardsoni) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den forekommer mest i fjellene i nord i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 30 – 34 mm), grått nattfly. Arten er mye mindre enn de andre Polia-artene som forekommer i Norge og ligner ikke på dem, derimot er den ganske lik flere andre arter av nattfly som lever i fjellet. Kroppen er kledt med ganske lange hår. Forkroppen har mønstre dannet av svarte og grå hår. Forvingen er grå, midtfeltet vanligvis noe mørkere enn resten. Mellomlinjene, som avgrenser midtfeltet, er brede og lyse, nyre- og ringmerkene lysgrå. Bølgelinjen, som går langs vingens ytterkant, er markert som en rad av svarte, trekantede flekker. Bakvingen er mørkgrå med en lysere flekk i midten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever på fjellet i nordlige områder, og på tundraen. Larvene kan finnes på setermjelt (Astragalus alpinus), rødsildre (Saxifraga oppositifolia), ullvier (Salix lanata) og fjellsyre (Oxyria digyna). De voksne sommerfuglene flyr i juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i de nordligste delene av Europa, Asia og Nord-Amerika. I Norge er den funnet i fjellene i Oppland, Sør-Trøndelag og indre strøk av Nord-Norge.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]