Fjellglassvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fjellglassvinge
Nomenklatur
Synanthedon polaris
(Staudinger, 1877)
Populærnavn
fjellglassvinge
Hører til
glassvinger,
sommerfugler
Økologi
Habitat: i fjellet og på myrer
Utbredelse: den palearktiske sone

Fjellglassvinge (Synanthedon polaris) er en sommerfugl som tilhører familien glassvinger (Sesiidae). Den finnes i fjellet, sannsynligvis over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske liten (vingespenn 14–24 mm), mørk glassvinge. Antenennene er svarte, hos hannen med fine hår. Hodet, forkroppen og bakkroppen er svarte, bakkroppen med en smal, gul tverrstripe i midten. Hos nyklekte individer kan man av og til se to til, ganske smale, gule tverrstriper. Bakerst har den en svart haledusk. Forvingen er glassklar, bredt mørkbrun langs forkanten og langs roten. I tillegg til den mørke fargen har den ganske mange rødoransje skjell langs kanten av vingen, særlig ved roten, og rundt diskflekken, som er nokså smal og mørkbrun. Bakvingen er glassklar med smal, mørk ytterkant, diskflekken knapt synlig.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes på heier i fjellet, solvarme fjellsider og på myrer i barskogsregionen. Larvene lever på lappvier (Salix lapponum), sølvvier (Salix glauca) og grønnvier (Salix phylicifolia). De borer i stammen og røttene på vierbuskene. Larveutviklingen tar to eller tre år. De voksne sommerfuglene flyr om dagen fra slutten av juni til begynnelsen av august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Alpene, i fjellområdene i Fennoskandia, i det nordlige Russland og i Mongolia, trolig også like øst til Stillehavet. I Norge er den funnet fra indre Aust-Agder og Telemark til Dovrefjell, og dessuten i Karasjok i Finnmark. Trolig er den vidt utbredt i fjellet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Norges sommerfugler, fjellglassvinge: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]