Fjellgata (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fjellgata
Basisdata
NavnFjellgata (161)
LandNorge
StrøkRodeløkka
BydelGrünerløkka
KommuneOslo
Kommunenr0301
Navnebakgrunntopografisk
TilstøtendeVerksgata, Solhauggata, Dælenenggata, Christian Michelsens gate

Kart
Fjellgata
59°55′31″N 10°46′13″Ø

Se pekerside for flere forekomster av Fjellgata.

Fjellgata (1–61, 2–50) er ei av de sentrale langsgående gatene på Rodeløkka i Oslo. Den løper langs høyden av en liten fjellrygg (derav navnet) fra Verksgata til Christian Michelsens gate (ring 2).

Fjellgata 1 og 2 er et stort blokkanlegg fra 1983 (Verksgata borettslag, 77 leiligheter). Det har hovedfasade mot Verksgata og Gøteborggata.

Bebyggelsen videre er i all hovedsak trehus fra rundt 1870, de fleste rehabilitert i de seinere år. Det er også en del eldre murhus, ettersom det blei murtvang på Rodeløkka da endringer i kommunegrensene i 1878 innlemma området i Christiania.

Fjellgata 13

Den eldre bebyggelsen er etter reguleringsbestemmelsene på en eller to etasjer, men Fjellgata 13 (fra 1875) er et godt eksempel på hvordan disse bestemmelsene kunne omgås. Gården er åpenbart på tre etasjer, men den øverste utgjøres av tallrike arker, slik at etasjen med en viss rett kunne kalles loft. Gården het på folkemunne «Arken», dels på grunn av byggestilen, men kanskje også med bibelske overtoner, ettersom Indremisjonen en periode hadde «Haandgjerningsskole for Piger» her.

Øvre halvdel av gata er igjen mer prega av nyere bygninger, mest boliger, men også noe næringslokaler.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]