Fiordland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lake Marian i Fiordland National Park, nær Homer Tunnel
Vinterutsyn fra den vestre munningen av Homer Tunnel

Fiordland er et geografisk landskap som ligger sør og sørvest på Sørøya i New Zealand. Landskapet utgjør den vestlige tredjedelen av regionen Southland. Størsteparten av Fiordland er dominert av de bratte sidene til den snødekte fjellkjeden Søralpene, dype innsjøer og de overflomma dalene vestover. Navnet Fiordland er en stavelsesvariant av det skandinaviske ordet for bratte daler som er overflomma av havet, fjord.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Fiordland har mange fjorder (ofte feilaktig kalt sund). Milford Sound er trolig den best kjente fjorden, men Doubtful Sound er lengre og har flere og lengre fjordarmer. Den er imidlertid mindre tilgjengelig. I Fiordland ligger også fossene Browne Falls og Sutherland Falls, som er blant de høyeste fossefallene i verden, og de tre dypeste innsjøene på New Zealand, Lake Hauroko, Lake Manapouri og Lake Te Anau.

Fiordland har et svært fuktig klima, med ei årlig nedbørmengde på 6 300 mm[1].

Historie[rediger | rediger kilde]

Fiordland har aldri hatt permanent bosetning av betydning. Selv maoriene dro bare midlertidig hit på jakt og fiske, eller for å hente den verdfulle gjennomskinnelige grønne steinen takiwai (også kjent som New Zealand jade - en form for serpentin) fra Anita Bay og munningen til Milford Sound[2].

Området ble administrert som Fiord County fra 1876 til det ble slått sammen med Wallace County i 1981. Siden 1989 har det vært en del av Southland District i regionen Southland.

Tilhørende fjorder[rediger | rediger kilde]

Fra nord til sør:

To innløp – Chalky og Preservation – leder henholdsvis inn til Cunaris Sound og Long Sound.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]