Finsk spets

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Finsk spets
Finsk fuglehund, finsk syngehund
Finsk spets
Hundetype Spisshund
Opprinnelse Finland
Egenskaper Brukshund/familiehund
Forventet livsløp 9–12
Størrelse Liten/middels (7–13 kg)
Passer for Alle, aktive
Anerkjennelser
FCI Gr. 5 sek. 2
AKC Sjekk!
CKC Sjekk!
KC Sjekk!
UKC Sjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Finsk spets (FCI #049) er en meget allsidig liten mellomstor spisshundrase med opphav i fra Finland, der den har hatt en rasestandard siden 1892. Den er Finlands nasjonalhund. På finsk heter den suomenpystykorva.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Finsk spets oppsto i Finland, men mange mener den opprinnelig ble hentet dit fra asiatiske nomadestammer og derfor opprinnelig hadde et mer østlig preg. De fleste mener imidlertid at den er en meget nær slektning av karelsk-finsk laika, som den også ligner svært mye på av utseende.

Hvor gammel den er vet man lite om, men i fordums tid ble den brukt som jakthundpelsvilt som ekorn og mår, skogsfugl, elg og bjørn. Den er fortsatt en populær jakthund, men nå jakter man helst fugl med denne praktfulle hunden.

Rasestandarden stammer opprinnelig fra 1892, den gang under navnet finsk fuglehund. Fra 1897 har den imidlertid gått under navnet finsk spets. FCI anerkjente rasen i 1935, og i 1979 ble den anerkjent som Finlands nasjonalhund.

Akkurat når rasen kom til Norge vet man ikke, men den kan ha kommet så tidlig som med den finske innvandringen til Finnskogtraktene. Den norske spesialklubben ble dannet i 1985.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Finsk spets er en liten mellomstor hund med en kvadratisk form og stolt reisning. Hodet er mellomstort, tørt og kileformet, og det gir hunden et revelignende utseende. Tydelig markert stopp, spisse stående og meget rørlige ører. Dyp brystkasse, noe opptrukket buklinje, kraftig rett rygglinje. Muskuløse bein og relativt små runde labber. Halen bæres ringlet over lende, med tuppen pekende mot låret.

Pelsen er kort på hodet og beinas framsider, rett og noe lenger langs sidene, på halen og beinas baksider. Enda lengre over skuldrene (spesielt hanner). Underullen er kort, tett og myk, og gjerne endel lysere enn grunnfargen. Grunnfargen er rødbrun eller gyllenrød, i skiftninger fra lysere nedover beina og i buken, til mørkere over ryggen. Små hvite tegninger tillates på labbene. Likeså en hvit stripe i brystet. Innslag av sorte hår er også tillatt langs rygglinjen og rundt munnen.

Hannene blir ca. 44–50 cm i skulderhøyde og veier normalt 12–13 kg. Tispene blir ca. 39–45 cm i skulderhøyde og veier normalt 7–10 kg.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Finsk spets er en allsidig brukshund og en ypperlig familiehund. Den er en treskjellende hund. Den brukes i dag først og fremst som jakthund på tiur og orrfugl. Den har imidlertid også utmerkede egenskaper til storvilt, f. eks. på elg, hjort og bjørn. I tillegg kan den med fordel brukes til en rekke former for hundesport. Rasen er også en god vakthund og en spennende utstillingshund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Finsk spets er en livlig, modig og glad hund. Den har faktisk et mangfold av lyder (den jodler) som kan minne og basenji og Ny-Guinea syngehund. Den er ofte litt mistenksom overfor fremmede. Man kan godt bo på i en liten leilighet i byen og ha en slik hund, men da må man påregne å tilbringe mye tid ute. Den trenger forholdsmessig mye mosjon, og bør dessuten få en del psykiske oppgaver om den skal trives maksimalt. Den trenger bestemt, men varsom dressur.

Annet[rediger | rediger kilde]

Rasen regnes som sunn og er svært renslig av seg. Pelsen trenger normalt vedlikehold.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Finnish Spitz – bilder, video eller lyd