Finnveden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De ulike plassene i vikingtidens Småland. Røde og sorte punkter angir landskapets runesteiner

Finnveden var et av de små folklandene i middelalderen som senere kom til å bli landskapet Småland.

Finnveden utgjorde de vestlige delene av Småland med de tre herredene Sunnerbo, Västbo og Östbo det vil si sør, vest og øst for innsjøen Bolmen.

Forleddet i ordet: finn(e), henviser sannsynlig på folkeslaget eller til «omfarende jegere og fiskere». Etterleddet er sannsynlig ed(e) «vei», som henviser til Lagastigen men det kan også være «hed» og bety skogområde.

Den eldste kjente teksthenvisningen til Finnveden er fra den gotiske historikkern Jordanes, som i sin tekst De origine actibusque Getarum (Om goternes opphav og bedrifter) fra år 551 forteller om finnaithe, en av stammene i Skandinavia. Det navnet sannsynligvis viser til er de store ubebodde skog- og myrområdene.

Finnveden var et viktig grenseområde mellom Sverige og Danmark frem til at Skånelandene ble svenske i år 1658. Det finnes mange historiske kilder som nevner plundringer og krigstog gjennom landskapet. I år 1632 ble den andre poststasjonen i Sverige åpnet i Markaryd nær grensen, hvilket viser at området var en viktig utpost i det daværende svenske riket.

Se også[rediger | rediger kilde]