Fingermøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fingermøll
Kaprifolfingermøll (Alucita hexadactyla)
Nomenklatur
Alucitidae
Leach, 1815
Populærnavn
Fingermøll
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
GruppeApoditrysia
Økologi
Antall arter: ca. 185, to i Norge
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Antarktis
Inndelt i

Fingermøll (Alucitidae) er en liten familie av sommerfugler med fjæraktig oppdelte vinger. I Norge finnes det en vanlig art, kaprifolfingermøll (Alucita hexadactyla), som er vanlig nord til Sør-Trøndelag og kan finnes nesten året rundt, dessuten forkommer en sjeldnere art på Østlandet, leddvedfingermøll (Pterotopteryx dodecadactyla).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (vingespenn 6 – 26 mm) møll. Vingene er vanligvis delt opp i mange, fjærlignende staver, hos noen av de største artene er de bare oppdelt ytterst. På farge er de som oftest brunlige. Hodet har lange, fremoverrettede palper og trådformede antenner. Sugesnabelen er velutviklet. Beina er lange med markerte sporer. Larvene er korte og trinne, med korte bein, kroppen har mange, korte børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De voksne møllene flyr om natten. De er kjappe og livlige, også om de blir forstyrret om dagen. Larvene borer i blomsterknopper, skudd eller i galler. De fleste av de nordlige artene lever på kaprifolfamilien (Caprifoliaceae), de tropiske artene gjerne på trompettrefamilien (Bignoniaceae) og maurefamilien (Rubiaceae). Én art blir regnet som en skadegjører på kaffe.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås.

Nettsiden Norges sommerfugler: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]