Filefjell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Fillefjell»)
Kongevegen sett fra Murklopphøgda mot Nystuen og Støgunose, Jotunheimen i det fjerne, tegning av Wilhelm Maximilian Carpelan ca.1820

Filefjell er et fjellområde mellom Lærdal i Sogn og Vang i Valdres i Norge. Her, hvor det fra gammelt av har vært ferdselsvei mellom Østlandet og Vestlandet, går hovedveien mellom Oslo og Bergen, europavei 16, som på sitt høyeste når opp på 1013 moh. Litt vest for det høyeste punktet går grensen mellom Vestland og Innlandet fylker.

Ved Otrøvatnet, hvor elven Begna har sitt utspring, ligger Nystuen skysstasjon, som opprinnelig var en av statens fjellstuer. Lenger vest ligger den gamle skysstasjonen og hotellstedet Maristuen, som også opprinnelig var fjellstue. Mellom disse ligger St. Thomas-kirken.

Friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Filefjellområdet kan brukes som et utgangspunkt for dagsturer til Sognefjorden, Hallingdal og Valdres. Det er flere severdigheter i omegnen, som stavkirker og den gamle kongeveien mellom Oslo og Bergen som er god bevart og egner seg til turer. Det er også muligheter for jakt og fiske på Filefjell. Her er det mange fiskevann, og det selges jaktkort mange steder. Filefjellområdet har alpinsenter, mange aktiviteter og overnattingssteder.

Kongevegen 1793[rediger | rediger kilde]

Murklopphaugen med stiftsstøtta, fra boken Norsk Prospect-Samling av P.F. Wergmann.
E16 ved Kyrkjestølane

Kongevegen fra 1793 gikk frem til 1843 over Murkløpphøgda (Murklopphaugen) og nådde dermed på sitt høyeste rundt 1250 moh. Fra da ble den avløst av Bergenske Hovedvei, som gikk langs Smedalsvatnene og gjennom Smedalen. I dag går E16 også gjennom Smedalen, noen steder i samme løp som Bergenske (men utvidet), og noen steder ved siden av. Derfor står Kongevegen uberørt og ligger omtrent som da den ble bygget mellom Kyrkjestølane og Maristova [1] Ved stiftsgrensa nær veiens høyeste punktet ble det med stor kostnad og anstrengelse reiste en støtte etter at veien var ferdig. Stifsstøtta kostet til sammen 245 riksdaler, omtrent det samme som tre års budsjett for Filefjellsvegen. Den er laget av marmor fra Lier (som også leverte marmor til Marmorkirken i København), men utformet og gjort ferdig i København. Støtta måtte skjæres i flere deler før den ble fraktet til fjells. Stiftsstøtta (eller stiftsdelesteinen) ble senere flyttet et par ganger, men står nå på det opprinnelige stedet. Ellers er Filefjell egnet til skigåing og fotturer.

Kongevegen fra 1793 var den første kjørbare vei mellom Østlandet og Vestlandet. A.J. Hammer, som var generalvegmester på vestsiden, skrev i 1797 at vegen nå er «saaledes oparbeidet og istandsat, at man nu med Kiærre eller Vogn kan kiøre over de Stæder hvor Fordum var Livs Fare med løs Hæst at passere».[2] Anleggsarbeidet på vestsiden ble ledet av Wilhelm Jürgensen, mens det på østsiden ble ledet av Johan Jørgen Krohn. Begge var offiserer og anleggsarbeiderne var en blanding av soldater og utkommanderte bønder.

Kongevegen fikk i 2014 Vakre vegers pris.[3]

Filefjell i kunst[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statens vegvesen (2011): Kongevegen over Filefjell. Forprosjektet - et mulighetsstudie. Statens vegvesen i samarbeid med Sogn og Fjordane fylkeskommune, Oppland fylkeskommune, Lærdal kommune, Vang kommune, Valdres Natur- og Kulturpark og Valdresmusea. Mai 2011.
  2. ^ Statens vegvesen (2011): Kongevegen over Filefjell. Forprosjektet - et mulighetsstudie. Mai 2011.
  3. ^ Øyvind Lefdal Eidsvik (27. januar 2015). «Dette er Norges vakreste vei». Bergens Tidende. Besøkt 28. januar 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]