Fet-Mats

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fet-Mats' gravstein ved Stora Kopparbergs kyrka i Falun. Gravskriften lyder på svensk: Åt minnet av gruvdrängen Mats Israelsson vilken omkom under arbete i Falu gruva 1677. Venussymbolet representerer kobber i alkymien og er brukt i emblemer for gruvene.

Fet-Mats, eller Stor-Mats, er det svenske kallenavnet på Mats Israelsson, en ung gruvearbeider som omkom i Falu koppergruve i Falun i Sverige i 1677 og ble funnet igjen i 1719. [1] Betegnelsen «fet» henspiller på at mannen var diger, stor og sterk, ikke overvektig.

Likfunn og oppmerksomhet[rediger | rediger kilde]

I 1719 oppdaget gruvearbeidere en død mann under sammenraste masser i en vannfylt sjakt i en del av gruven som ikke var blitt benyttet på lang tid. Den omkomne var hardt skadd med ødelagte bein, men han så ikke ut til å ha vært død særlig lenge, noe som fremstod som et mysterium fordi ingen personer var savnet.[2][3] Da kroppen ble vist frem, kjente imidlertid Margareta Olsdotter, en eldre kvinne, liket igjen som sin trolovede, en ung mann som forsvant i mars 1677, 42 år tidligere. Kroppen var uvanlig godt bevart på grunn av koppersulfatet som forekom naturlig i gruven.

Kroppen, som var «forsteinet» og blitt «balsamert av naturen selv», ble stilt ut som en sensasjonell turistattraksjon i Stora Kopparberget i 30 år, før den ble begravet inne i Stora Kopparbergs kyrka 21. desember 1749. Da en skulle legge om kirkegulvet på 1800-tallet, ble beinrester og hårtuster etter Fet-Mats lagt i en rødmalt kiste der de ble liggende fram til omkring 1900 da de på nytt ble stilt ut i et glassmonter. Først i 1930 ble levningene etter Mats Israelsson gravlagt for godt ute på kirkegården.

Fet-Mats ble også et forskningsobjekt i sin samtid. For eksempel studerte botanikeren Carl von Linné (1707–1778) liket av gruvearbeideren i 1734.

Historien om det mystiske funnet, den velbevarte kroppen og den gamle forloveden som møter igjen sin ungdoms kjærlighet, har dessuten vært motiv i flere litterære verk, blant annet en novelle om lidenskap av Ivar Lo-Johansson[4] og dikt, fortellinger og musikkstykker i den tyske romantikken på 1800-tallet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Fet-Mats eller den förstenade grufarbetaren : sann händelse från Falu grufva
  • Fet-Mats : en gruvdrängs hemska öde ISBN 91-631-6834-0

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ . Oslo: Ernst G. Mortensen. 1952. s. 21. 
  2. ^ Fet-Mats.se
  3. ^ Om Fet-Mats
  4. ^ Lo-Johansson, Ivar (1901-1990) (1970). Lidenskap: noveller. [Oslo]: Tiden. s. 180–212.