Ferrotypi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tinntype av Herbert Hoover fra 1877.

Ferrotypi (fra gresk ferro, jern og typia avtrykk) er en utdatert metode for fremstilling av fotografier med positivt trykk. Metoden ble kjent i 1853 og patentert i 1856. Den skilte seg lite fra den etablerte metoden ambrotypi, men der den metoden nyttet en emulsjon av jodkollodium og sølvnitrat mot en glassplate, ble det i ferrotypi brukt en sort- eller brunlakkert jernplate.

Ferrotypi hadde lavere kvalitet enn ambrotypi, men den var billigere og raskere. Kanonfotografer reiste rundt på tettsteder og markeder med fotokassen og søkte oppdrag. Navnet kanonfotografering kom av kameraets utseende, og fordi bildet ble ferdig på noen minutter. Metoden overlevde til godt inn på 1900-tallet på grunn av tilgjengeligheten, kostnadene og den raske fremstillingen av bildene.

Bilder av ferrotypi har hatt stor interesse blant historikere siden bildene i større grad viser andre samfunnslag enn det som var vanlig i annen type fotografering.

Tinntype[rediger | rediger kilde]

Tinntype er lik ferrotypi, men det nyttes en tinnbelagt jernplate. Bortsett fra at bildene ble noe lysere skiller metoden seg lite fra ferrotypi.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]