Ferndale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ferndale
LandUSAs flagg USA
DelstatMichigans flagg Michigan
FylkeOakland
Grunnlagt1918
Tidssone-5
Postnummer48220
Retningsnummer248
Areal10,05 km²[1]
Vannfylt arealandel0%
Befolkning19 190[2] (2020)
Bef.tetthet1 909,9 innb./km²
Antall husholdninger10 188
Høyde o.h.197 meter
Nettsidewww.ferndalemi.gov
Politikk
BorgermesterCraig Covey (D)
Kart
Ferndale
42°27′38″N 83°08′05″V

Ferndale er en by i Oakland County i den amerikanske delstaten Michigan.

Byen har 22 105 innbyggere (2000). Ferndale er primært en drabantby til Detroit, med en liten industriell sektor i den sørøstre kvadranten. Ferndales sentrum ligger i området rundt krysset mellom Woodward Avenue and 9 Mile Rd., der det finnes privateide butikker, nattklubber, barer og restauranter. Sentrum er et typisk eksempel på et bysentrum i midtvesten. Byen er kjent for sitt betydelige antall av lesbiske og homofile.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ferndale begynte som en soveromsby for arbeidere i Detroit rundt første verdenskrig, med størst økning i antall boliger fra årene 19201921. Før andre verdenskrig var det trikkelinjer i medianen på Woodward Avenue fra sentrum av Detroit og ut til Pontiac. Disse hjalp de nordlige forstedene til Detroit å vokse som byer ved at man kunne bruke trikken til å handle eller arbeide i Detroit.

Inntil syttitallet var Ferndale en typisk amerikansk forstad, et godt sted for familier til å fostre ungene sine i "Baby Boom" perioden, med flere barneskoler, et myldrene sentrum, aktive kirker, samt mange parker. Ferndale hadde også et eget lokalsykehus (Ardmore Hospital) ved
9 Mile Rd. og Livernois inntil syttitallet da det ble lagt ned. St James Church hadde sin egen skole for 1. til 12. klasse.

Lincoln Junior High ved 9 Mile Rd. og Livernois ble revet på syttitallet for å lage plass til et supermarked. Den var tidligere Lincoln High, byens videregående skole, inntil den nye skolen Ferndale High ble ferdig i 1958. Lincoln Junior High ble bygd i 1920 og var falleferdig
ved inngangen til sekstitallet. Ved dette tidspunkt gikk andel barn i skolealder ned og flere og flere barneskoler ble lagt ned eller slått sammen og en barneskole tok over som ungdomsskole etter Lincoln Junior High ble revet.

Ferndales handlegate 9 Mile Rd., hadde mange butikker fra 1940-årene til sekstitallet, og hadde blant annet en toetasjes bowlinghall (Ferndale Lanes) med over 20 baner og en kino kalt Radio City ved Woodward Avenue og Vester Street.

Byen har gått igjennom mange forandringer de siste årene. Den vestre delen av 9 Mile Rd. har blitt gjort mer fotgjenger vennlig ved å gjøre veien smalere og dermed skape mer rom for fortau og gateparkering. Resultatet er at det har kommet flere nye restauranter og butikker til sentrumsområdet. Det samme ble gjort på Hilton Road og Pinecrest Road for å få plass til sykkelfiler.
Mange nye bygninger har kommet opp ved hovedgatene de siste årene og gjort byen mer attraktiv for innflyttere, og byen er i dag en by der musikere, kunstnere og andre kreative sjeler gjerne velger å slå seg ned i Detroit-området.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Ferndales koordinater er 42°27′40″N, 83°7′44″V.

Ifølge United States Census Bureau dekker byen et område på 10 km² hvorav 10 km² er land og ikke noe er dekket av vann. Ferndale er for det meste flatt med noen parker spredd innimellom boligstrøkene.

Ferndale grenser til Detroit i sør, Oak Park i vest, Hazel Park i øst, Pleasant Ridge og Royal Oak i nord og Royal Oak Charter Township i sørvest.

Ferndale grenser også til veiene 8 Mile Road i sør, Oakridge St, og 10 Mile Rd. i nord, Republic og Hyland i vest og West End St. i øst.

Kjente personer som har bodd i Ferndale[rediger | rediger kilde]

  1. Blanche, alt.countrygruppe
  2. Ron Carter, jazz bassist
  3. Dana Elcar, skuespiller
  4. Conrad Hilberry, poet
  5. James Stephen, indie/folksanger
  6. Shaggy 2 Dope, rapper/vokalist
  7. The Spinners, soulmusikkgruppe
  8. The Hard Lessons, rock 'n' roll/soul/garage band
  9. Violent J, rapper
  10. Child Bite, indie punk/rock/experimental band
  11. Meg White, trommist for The White Stripes
  12. George Tysh, poet

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ United States. Bureau of the Census (2016) (på en), 2016 U.S. Gazetteer Files, Washington D.C.: Bureau of the Census, Wikidata Q32859555, https://www.census.gov/geographies/reference-files/time-series/geo/gazetteer-files.2016.html 
  2. ^ https://data.census.gov/cedsci/table?t=Populations%20and%20People&g=0100000US,%241600000&y=2020; folketellingen i USA 2020; redaktør: Bureau of the Census; besøksdato: 1. januar 2022.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]