Femundløpet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Femundløpet er et årlig langdistanse hundeløp som finner sted i Norge, med start og målgang på Røros. Løpet tiltrekker hundekjørere av ulike nasjonaliteter som deltar med sine hundespann. Konkurransen er åpen for både erfarne kjørere og nybegynnere.

Løpet ble første gang arrangert i 1991 og har siden blitt et årlig høydepunkt for hundekjørere fra hele verden og ble etablert som et resultat av økende interesse for sledehundkjøring.

Klasser[rediger | rediger kilde]

Femundløpet består av fire distanser/klasser:

Fjunior, F200, F450 og F650. Tallene er kilometer og «F» er forkortelse for Femundløpet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ideen til hundeløpet kom i 1989, og i 1990 ble det første løpet med 41 startende arrangert. Dette løpet måtte avbrytes midtveis på grunn av ekstremt mildvær og overvann. De første årene var det Røros Hundeklubb som stod som arrangør. Fra 2001 til 2011 var Femundløpets Venner arrangør, og fra 2012 er det Femundløpet AS som er offisiell arrangør.[1] Lenge gikk løpet i Røros- og Femundstraktene, oftest i forholdsvis øde områder med lite tilgang for publikum.

Fra 2006 ble traséen lagt om slik at den i større grad gikk innom befolkningssentrene i Nord-Østerdalen. I tillegg til de mer avsidesliggende stedene, er det nå sjekkpunkter i Tufsingdalen i Os, Tynset, Grimsbu i Folldal og på Tolga, som alle er lett tilgjengelige for publikum.

Femundløpet 2011 var VM i hundekjøring, langdistansene for 8- og 12-spann.

Traseen[rediger | rediger kilde]

Fra Grimsbu under Femundløpet 2011.
Sigrid Ekran (t.v.) og Robert Sørlie

Dette gir en total løpslengde på 647 km for F600 og 397 km for F400.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]