Fellesmarked

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Et fellesmarked er en form for internasjonal økonomisk integrasjon. Fellesmarkeder er en mer omfattende form for økonomisk integrasjon enn et frihandelsområde og en tollunion, men mindre omfattende enn en økonomisk union. I tillegg til indre frihandel og felles handelshindringer overfor ikke-medlemmer innebærer et fellesmarked fri flyt av produksjonsfaktorene arbeidskraft og kapital mellom medlemslandene.

Fellesmarked i Europa[rediger | rediger kilde]

Å etablere et velfungerende fellesmarket i Vest-Europa, var et sentralt mål for Det europeiske fellesskap (EF). Sentralt i dette prosjektet har de såkalte fire friheter stått. Varer, personer, tjenester og kapital skal flyte fritt over landegrensene. EF gjorde store fremskritt på dette området på 1980- og 1990-tallet og særlig var Enhetsakten fra 1986 av stor betydning. Likevel er det er vanskelig å fastslå noen eksakt periode der man har hatt et fellesmarked i Europa.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Claes, Dag Harald og Tor Egil Førland (2004). Europeisk integrasjon. Oslo: Gyldendal Akademisk. 

Dicken, Peter (2003). Global shift. London: SAGE Publications Limited. 


økonomistubbDenne økonomirelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.