Eliksirer i Harry Potter-bøkene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Felixir»)

Eliksirer i Harry Potter-bøkene er en liste over (fiktive) eliksirer i Harry Potter-bøkene.

De levende dødes drikk[rediger | rediger kilde]

En sovedrikk som er så kraftig at den heter den levde døds drikk. Den er veldig vanskelig og brygge og Harry brygger denne i bok 6. Dette er første gangen han får hjelp av halvblodsprinsen til å brygge en eleksir.

Felixir[rediger | rediger kilde]

Felixir blir første gang introdusert i Harry Potter og Halvblodsprinsen, og er en eliksir som gir den som drikker den flaks over en gitt periode. Navnet, som mange andre ting i Harry Potter-bøkene, er av latinsk opprinnelse, der «Felix» kan oversettes til «lykke».

Et kapittel i Halvblodsprinsen har tittelen «Felixir», og dette var et av tre kapittelnavn som ble avslørt før bokens lansering (kapittelnavnet som ble avslørt var det engelske «Felix Felicis», og man visste ikke da hva Torstein Bugge Høverstad ville velge som norsk oversettelse).

Eliksiren[rediger | rediger kilde]

Det blir nevnt i bøkene av eliksiren er ekstremt vanskelig å brygge, og trenger seks måneders forberedelse samt tid til å stues ordentlig. I tillegg er det alt for lett å feile, som kan resultere i en eliksir med farlige konsekvenser.

Eliksiren har en farge likt smeltet gull, og når den blir satt til å koke flyr dråper av eliksiren opp, men ikke en eneste dråpe kommer til spille.

Det å ha for mye av en slik eliksir er som å ha «for mye av det gode», og den som drikker det opplever, som professor Snilehorn beskriver det, «svimmelhet, likegyldighet og en farlig overdreven selvtillit».

Felixir er også forbudt ved alle konkurranser og eksamner som for eksempel valg, idrett osv.

Halvblodsprinsen[rediger | rediger kilde]

I Harry Potter og Halvblodsprinsen har professor Snilehorn forberedt en kjele med Felixir til den første eliksirtimen til Harry Potters klasse, og lover bort en liten flaske som er god for 12 timer med flaks til den som er flinkes til å brygge eliksiren de får i oppgave den timen. Harry vinner konkurransen ved hjelp fra tekstboken han har lånt, en bok som tidligere har tilhørt Halvblodsprinsen.

Harry later som om han tømmer litt Felixir i Ronny Wiltersens kopp før en rumpeldunkkamp, noe som fører til at Ronny spiller veldig sikkert, siden han tror han har flaks (et bra eksempel på placeboeffekten, mye likt den «magiske fjæren» i Dumbo). Harry bruker kvarte flasken med Felixir for å overtale professor Snilehorn til å gi ham et minne han tidligere har klusset med, og uten å mene det ødelegger han samtidig forholdet mellom Gulla Wiltersen (som han er hemmelig forelsket i) og Tommy Ding, og også hans beste venn Ronny Wiltersens forhold til Lavendel Bruun (et forhold Ronny var temmelig lei av).

Før Harry drar med Albus Humlesnurr for å finne en av Voldemorts malacruxer, gir han resten av Felixiren til Gulla, Ronny og Hermine for å gi dem flaks når de skal stå opp mot Draco Malfang. Dette viser seg å være flaks i seg selv, siden de støter på flere dødsetere, men aldri blir truffet skikkelig av en trylleformel. Senere tilskriver de Felixir som grunn til at de overlevde slaget ved Galtvort.

Polyksir[rediger | rediger kilde]

Polyksir er en eliksir som blir brukt til å forandre en persons utseende til å bli likt en annens. Virkningen varer i én time. Eliksiren er veldig krevende å lage. Blant annet er ingrediensene boomslangeskinn, pulverisert bihjørningshorn og en bit fra personen de vil forvandle seg til. Hårstrå er det mest brukte, siden det er mest appetittlig.

Eliksiren kan ikke brukes til å forvandle seg til en dyr, da et forsøk på slik forandring kan føre til en ukontrollert, delvis forvandling til dyret. Navnet er tatt fra ordet polymorf (som indikerer formendring) og eliksir.

Eliksiren blir så langt brukt ved fire anledninger i bokserien:

Verifiserum[rediger | rediger kilde]

Verifiserum er en eliksir som har egenskaper lik et sannhetsserum. Tre dråper verifiserum kan tvinge den som drikker det til å fortelle sine innerste hemmeligheter. Det finnes flere måter å motstå virknigene på, blant annet gjennom psykoblokk, noe som gjør det ubrukelig som et middel for å fremskaffe bevis eller tilståelser i rettssaker og lignende.

Det norske navnet kommer av ordene verifisere og serum. Det originale navnet er «veritaserum», der veritas er latinsk for sannhet.

I bokserien er verifiserum brukt av blant andre Venke Dolorosa Uffert (som bruker det for å få Harry til å fortelle henne hvor Sirius Svaart hold hus, men Harry nekter å drikke teen hun har blandet ut verifiserumet i) og av Albus Humlesnurr (som bruker det for å avhøre Bart Kroek jr., som på det tidspunktet var forkledt som Galøye Bister).

Elskovsdrikk[rediger | rediger kilde]

Elskovsdrikk er en kjærlighets-eliksir som forelsker seg i den som gir den. Hvordan den personen som får den i seg forelsker seg i akkurat den personen som gav den, er ukjent. Den gløder rosa, og utskiller en egen duft for hva hver person tiltrekkes av. I tillegg er den forbudt på Galtvort.

Se også[rediger | rediger kilde]