Felipe, fyrste av Asturias

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Felipe fotografert i 2008
Fyrsten av Asturias'våpenskjold

Felipe, fyrste av Asturias (Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia) (født i Madrid, Spania, 30. januar 1968) er tronfølger i Spania. Han er sønn av kong Juan Carlos av Spania og dronning Sofia.

Han ble født som en ordinær spansk prins, men da faren ble utropt til konge etter general Francos død i 1975, ble han som tronfølger gitt tittelen fyrste av Asturias, som tilsvarer den britiske tittelen fyrste av Wales. Tittelen er knyttet til Castillas krone. Han har også tittel av fyrste av Gerona, hertug av Montblanc, greve av Cervera og herre av Balaguer, alle titler knyttet til Aragons krone. Videre har han tittel av fyrste av Viana, knyttet til Navarras krone. Felipe omtales som Hans Kongelige Høyhet og tiltales Deres Kongelige Høyhet.

Prinsen studerte jus og økonomi i Madrid fra 1987 til 1993, og tok senere mastergrad i internasjonale relasjoner ved Georgetown University i Washington D.C.. Han har i tillegg militær utdannelse.

1. november 2003 ble forlovelsen mellom prinsen og TV-journalisten Letizia Ortiz Rocasolano annonsert. De giftet seg i Almudena-katedralen i Madrid den 22. mai 2004. Vielsen ble fulgt av en rekke prominente kongelige og ikke-kongelige gjester, foruten 25 millioner TV-seere i Spania og resten av verden.

Den 8. mai 2005 ble det kunngjort at tronfølgerparet ventet sitt første barn. Prinsesse Leonor ble født 31. oktober 2005, og ble nummer to i arverekkefølgen etter sin far. Datter nummer to, Sofia, ble født i 2007.

Prins Felipe ble i 1995 tildelt storkors av St. Olavs orden.

Se også[rediger | rediger kilde]