Fedaelva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fedaelva
Fedaelva med båtstø og Helleberget i bakgrunnen.
LandNorges flagg Norge
FylkeAgder
KommunerKvinesdal, Flekkefjord
Lengde34,1 km[1]
Nedbørfelt205,45 km²[2]
Middelvannføring11,3 /s[2]
StartStemtjørn
  – Høyde453 moh.
  – Koord.   58°29′46″N 6°51′09″Ø
MunningFedafjorden ved Feda
  – Koord.   58°15′45″N 6°49′05″Ø
SideelverKjeåna, Netlandsåna, Råna, Skålandsåna
Fedaelva ligger i Agder
Fedaelva
Fedaelva
Fedaelva (Agder)
Kart
Fedaelva
58°15′45″N 6°49′05″Ø

Fedaelva er ei elv i Kvinesdal og Flekkefjord kommune i Agder fylke. Den har sine kilder nord for Gyland og renner i sørlig retning til munningen i Fedafjorden ved Feda.

Elvas løp[rediger | rediger kilde]

Fedaelva sett fra høyden ved Orresteinen
Fedaelva utenfor strandstedets kirke

Elva har utspring fra Stemtjørn, sørvest for Krågeland. Den renner sørover gjennom en trang og for det meste skogkledt dal ned til Urddalsvatnet, og videre ned til Gyland. Her blir dalen videre og flatere, og elva renner i et meanderende løp gjennom jordbruksområdene ned mot Kongevollvatnet, hvor den danner et elvedelta ved munningen.[3]

Etter Kongevollvatnet, hvor Fedaelva mottar flere sideelver, renner elva videre mot sør, først gjennom en rekke små, avlange vatn og loner, før den gjennom Frøytlandsfossen, Høylandsfossen og Holefossen faller ned mot tettstedet Feda. Etter Holefossen renner elva sørover gjennom Feda, og på denne siste strekningen før munningen har elva svært lite fall og inneholder brakkvann. Elva deler bygda i to, med de fleste beboere på solsiden. Langs denne delen av elva ligger en rekke boliger, sommerhus og de karakteristiske sjøbodene. I denne delen av Vest-Agder er det lite forskjell i tidevannet, og det legger til rette for denne typen sjøboder med båtparkering.

Elva rant imidlertid ganske høy i 2016, og både ødela den gamle broen fra Sørlandske hovedvei og forårsaket at mange båtstøer ble oversvømt, da det ble springflo samtidig.

Vannkraft[rediger | rediger kilde]

Høylandsfossen ble i 1948 utbygd til kraftproduksjon og Kongevollvatnet ble regulert som magasin for Høylandsfoss kraftverk. I 2013 ble det gitt konsesjon for bygging av Frøytlandsfoss kraftverk, samt til en utvidelse av Høylandsfoss kraftverk.[4]

Fiske[rediger | rediger kilde]

Fedaelva var tidligere ei god lakseelv, men fisket er forringet. Elva var tidligere åpen for laksefiske i august,[5] men i 2011 stengte fylkesmannen Fedaelva for fiske siden det ikke forelå noen fangstrapportering.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NVE Atlas». Vassdrag – Elvenett – Hovedelv. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 7. september 2016
  2. ^ a b «NVE Atlas». Vassdrag – Nedbørfelt – Nedbørfelt til hav. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 7. september 2016
  3. ^ elvedelta.no: Fedaelvas utløp i Kongevollvann
  4. ^ «Ny dam i Fedavassdraget». Avisen Agder. 11. oktober 2013. Arkivert fra originalen 11. oktober 2016. Besøkt 7. september 2016. 
  5. ^ «Forskrift om fiske i vassdrag med laks og sjøaure, Vest-Agder». lovdata.no. 25. februar 2008. Besøkt 8. september 2016. 
  6. ^ «Se alle reguleringsforslagene: Storlaksen må settes ut igjen». Avisen Agder. 8. desember 2011. Arkivert fra originalen 11. oktober 2016. Besøkt 8. september 2016.