Feda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Feda
Feda
Land Norge Norge
Fylke Vest-Agder
Kommune Kvinesdal
Areal 0.45 km²
Befolkning 375[a] (2013)
Bef.tetthet 833,3 innb./km²
Postnummer 4485 Feda

Feda er en bygd og et tettsted i Kvinesdal kommune i Vest-Agder. Tettstedet har 375 innbyggere per 1. januar 2013. Feda var tidligere selvstendig kommune i Vest-Agder.

Den tidligere kommunen Feda[rediger | rediger kilde]

Fra 1837 utgjorde Feda sammen med Liknes Kvinesdal formannskapsdistrikt. Kommunene ble delt i 1900 og Feda ble selvstendig kommune. I 1917 skiftet Liknes kommune navn til Kvinesdal kommune. I 1963 ble Feda, Fjotland og Kvinesdal slått sammen til en storkommune med navnet Kvinesdal.

De eldre kommunale arkivkildene for kommunen finnes i dag hos Interkommunalt arkiv i Vest-Agder IKS (IKAVA). Dette inkluderer protokoller fra for eksempel kommunestyre, formannskap, fattigstyre, skolestyre og arkiver med blant annet personopplysninger i form av klientarkiver, skatteprotokoller og skoleprotokoller.

Bygda og strandstedet Feda[rediger | rediger kilde]

Båtstø, i sjøhus, eller sjøboder fra Feda, Vest-Agder i Fedaelva, hvor tidevannforskjellen er liten
Sjøhus ved Fedaelva.

Feda er et gammelt strandsted på nordsiden av Fedafjorden, om lag 8 kilometer øst for Flekkefjord ved E-39. Stedet ligger på begge sider av Fedaelva, som renner ut i Fedafjorden. Tidligere gikk E-39 på Feda bru over Fedaelva. Da veien ble lagt om i 2006, ble denne broa revet.

Nå krysser E-39 Fedafjorden på Fedafjorden bru og flere tunneler fører trafikken utenom tettbebyggelsen. Stedets gamle trehusidyll er derfor blitt mer fremtredende. Feda fikk allerede tidlig på 1980-tallet utarbeidet bevaringsplan for sentrumsområdet. Den pålegger huseiere å være tro mot gammel byggeskikk. Det er boplikt i Feda, men ikke ellers i Kvinesdal kommune.

Gården Lindland på vestre elvebredd er fra 1700-tallet og eieren Edle Egeland fikk i 2007 Vest-Agder fylkes kulturvernpris for restaureringen av gårdsanlegget med tilhørende sjøhus, som også er fredet etter kulturminneloven. De fleste gårdene på Feda har sjøhus, ofte med lager for tretønner. Bøkkerbua er tildelt Olavsrosa.

Feda kirke er fra 1802. Like ved kirken ligger det tidligere gjestgiveriet, som er fra 1782, og som har vært både bakeri, landhandel, telefonsentral, skysstasjon og fengsel. Butikken ble lagt ned i 1940, sentralen på 1950-tallet. Bygda har mistet ungdomsskolen, men har barnehage, barneskole, bedehus, aldershjem og nærbutikk. Ut mot Fedafjorden er det bygget en god småbåthavn.

Nederland tilknyttet strømfordelingsnettet[rediger | rediger kilde]

En likeretterstasjon i Feda og en omformerstasjon i Eemshaven i Nederland sto ferdig våren 2007. En sjøkabel fra Fedafjorden og opp til stasjonen på Raustad går via en 1,3 km lang tunnel. Sjøkabelen går med likestrøm fra der og til Nederland, hvor strømmen omformes til vekselstrøm og går ut på det europeiske nettet.

Til bruk ved strømunderskudd i Norge, legges en tilsvarende kabel (NedNor) parallelt med denne. Den forventes ferdiglagt i løpet av vinter/vår 2009. Rettearbeider på kabelen kan påregnes, siden det er så lange strekk som er på tale (NorNed vil være i full drift fra i sommer – kanskje, reparasjonene er ikke meldt avsluttet per juli).


Kjente personer fra Feda[rediger | rediger kilde]

Byste av Sigbjørn Hølmebakk står i området ved Feda skole i Feda.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Torbjørn Witzøe: Gammel trehusidyll i artikkelserien Sommerstreif i Fædrelandsvennen 15. juli 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]