Fattighuset i Holmestrand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fattighuset i Holmestrand
LandNorge
StedHolmestrand
Kart
Kart
Fattighuset i Holmestrand
59°29′25″N 10°18′49″Ø

Fattighuset i Holmestrand er en fredet bygning fra 1762 i Holmestrand. Huset har vært brukt som fattighus, sykehus, gamlehjem og kommunal bolig. Huset ble fredet i 2003 og er i privat eie, etter at Holmestrand kommune solgte det for 1 krone i 2005.[1] Huset ble fredet i 2003 i medhold av kulturminneloven, og fraflyttet i 2004.[1] Grunnen til fredningen er husets sosialhistorie og arkitektur.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Bygningen hadde opprinnelig kun én etasje, men i 1828 ble det tilføyd en annenetasje på det 18 meter lange tømmerhuset. Da ble det sannsynligvis også lagt raftepanel utenpå lafteveggene.

I 1909 var byens fattighus i en heller sjaber forfatning. Ifølge lokalhistoriker Gunnar Graarud var vinduene utette og veggene fulle av vegglus. Husets atmosfære ble beskrevet som «illeluktende». Året etter ble det satt igang en større reparasjon og oppussing. Spesielt værelsene mot syd ble utbedret, og resultatet skal ha vært at disse rommene ble «virkelig tiltalende og appetittelige». Samtidig ble navnet på bygningen endret fra «Fattighuset» til «Gamlehjemmet», og det nye navnet ble skrevet over inngangsdøren med gylne bokstaver. Tidligere bestyrer av Fattighuset, politibetjent Kristian Olaussen, ble ansatt som bestyrer av gamlehjemmet. Lønnen han mottok for dette var «fritt hus, to rum og kjøkken, lys og brendsel samt kroner 20 per år».

Husets er bygget som en institusjon, noe som er lett å se inne. En 18 meter lang gang strekker seg midt i huset i begge etasjer. Det ligger fire rom på hver side av gangen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Fattighus ble drømmehus». www.aftenposten.no. 9. januar 2010. Besøkt 5. januar 2023. «I 2004 var Marie Olaussen ung nyhetsjournalist i lokalavisen Jarlsberg og hadde fått snusen i en god sak. Det gamle fattighuset i Holmestrand sentrum skulle selges, og ryktene sa at kommunen var så lystne på å bli kvitt det at de ville la det gå for den symbolske summen av én krone. Olaussen ringte rundt til byens eiendomsutviklere, men den ene var mer negativ enn den andre. «Riv hele dritten», var gjennomgangstonen fra dem som jobbet med eiendom i Holmestrand. Men det ville ikke Olaussen være med på.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]