Fattigdommens forbandelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fattigdommens forbandelse
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm, kortfilm
Sjangerdrama
Utgivelsesår1911
Prod.landNorge
Bak kamera
RegiHalfdan Nobel Roede
ManusforfatterVictor Mogens
Foran kamera
MedvirkendeSigne Danning,
Hans Hedemark,
Pehr Qværnstrøm
Annen informasjon
FilmformatSvart hvitt
Prod.selskapInternationalt Filmskompani
Eksterne lenker

Fattigdommens forbandelse er en norsk stumfilm som hadde premiere 7. oktober 1911 på Kosmorama.[1] Filmen gikk i 12 dager, en samtidig rekord.

Filmen regnes som den egentlig første norske spillefilmen, og ble også annonsert som «Den første norske kunstfilm». Regien hadde Halfdan Nobel Roede. Han hadde også regien i Under forvandlingens lov (1911), Alt for Norge (1912) og Hemmeligheden (1912)

Filmen er tapt, så det nøyaktige innhold er ikke kjent, men filmen ble beskrevet som et «minidrama på livets skyggeside i 3 akter». Interiørene ble tatt opp på på Riis hovedgård i Vestre Aker. Utendørsscenen ble delvis filmet på Son og delvis et annet sted. Filmen skal bla. ha inneholdt et «veritabelt slagsmål på sjøen» ifølge Aftenposten.

Historien[rediger | rediger kilde]

Handlingen finner sted i hovedstaden. En gruppe arbeidere er i streik, men lederen for streiken blir sagt opp av arbeidsgiveren deres. Kameratene svikter ham etter oppsigelsen - og på grunn av fattigdommen som arbeidsløsheten medfører, begynner han snart som innbruddstyv.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hanche, Øivind; Svendsen, Trond Olav (1995). Filmen I Norge: Norske kinofilmer gjennom 100 år (norsk). Oslo: Ad Notam Gyldendal. s. 74. ISBN 82-417-0195-0. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]