Fader Ted

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Father Ted»)
Fader Ted
Generell informasjon
SjangerKomedie
Prod.landIrsk / Britisk
Sendeår1995
Sesonger3
Episoder25
Lengde25 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeDermot Morgan
Ardal O'Hanlon
Frank Kelly
Pauline McLynn
Bak kamera
ManusGraham Linehan, Arthur Mathews
RegiDeclan Lowney
MusikkThe Divine Comedy
Prod.selskapHat Trick Productions
Sending
Periode21. april 19951. mai 1998
TV-kanalChannel 4 (Storbritannia)
RTÉ (Irland)
Eksterne lenker
IMDb

Fader Ted (orig: Father Ted) er en britisk-irsk komiserie som gikk på Channel 4 fra 1995 til 1998. Serien handler om tre katolske prester som bor på den avsidesliggende, fiktive øya Craggy Island utenfor vestkysten av Irland. Serien ble skrevet av Graham Linehan og Arthur Mathews. Dermot Morgan spilte tittelfiguren.

Både rollebesetningen og manusforfatterne var i hovedsak irsk.

I Norge ble serien sendt på NRK fra 1996.[1]

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

De tre prestene – Ted Crilly (Dermot Morgan), Dougal McGuire (Ardal O'Hanlon) og Jack Hackett (Frank Kelly) – bestyrer det eneste sognet på Craggy Island, en forblåst øy med en eksentrisk befolkning. Til å hjelpe seg i prestegården har de hushjelpen Mrs. Doyle (Pauline McLynn).

De har blitt plassert på øya av biskop Len Brennan (Jim Norton), som til tider besøker dem. McGuire har blitt plassert der på grunn av sin dårskap, og Hackett for sin alkoholisme. Crilly havnet der på grunn av økonomiske misligheter, selv om han gjentatte ganger i serien hevder at «pengene bare hvilte på kontoen min».

Hovedfigurer[rediger | rediger kilde]

Fader Ted Crilly[rediger | rediger kilde]

Fader Ted Crilly (Dermot Morgan) er den mest normale av de tre prestene. Han liker det gode liv, noe som førte til hans indre eksil på Craggy Island for økonomiske misligheter. Det blir ikke forklart helt nøyaktig hva det gjelder, men det omtales som «Lourdes-greia», og ser ut til å være et underslag fra innsamlede midler for å sende et sykt barn til Lourdes. Mye tyder på at Ted skulle bruke pengene til å spille i Las Vegas.

Han var tidligere i Wexford. Hans største ønske er å komme vekk fra Craggy Island, og komme til et rikt sogn på et varmt sted, helst Las Vegas.

Fader Dougal McGuire[rediger | rediger kilde]

Fader Dougal McGuire (Ardal O'Hanlon) er en svært enkel sjel. Den utløsende årsak til hans eksil er en hendelse som ikke er beskrevet i detalj, men som skjedde i Blackrock og involverte en gruppe nonner og Sealink Ferry, og må ha vært utløst av hans dårskap. Ifølge biskop Brennan fikk et betydelig antall mennesker sin liv ødelagt.

Dougal er ikke sterk i troen; han tviler på selv de mest sentrale deler av kristendommen. Han har også vanskelig for å skille mellom fantasi og virkelighet, og forstår sjelden hva som foregår rundt ham. I episoden «Speed 3» beskrev han seg selv som «svært kynisk», men det er tvilsomt om han vet hva dette betyr.

Fader Jack Hackett[rediger | rediger kilde]

Fader Jack Hackett (Frank Kelly) er en alkoholisert, vellystig, eldre prest. Hans ordforråd har blitt svært begrenset, og han sier sjelden annet enn «girls», «drink», «feck» og «arse», hvilket gjør ham temmelig uegnet til prestetjeneste. Gjennom noen tilbakeblikk har det blitt klart at han er svært glad i unge piker. Hans alkoholisme er svært ekstrem, og han er helt ute av stand til å fungere i hverdagen. Når han går tom for alkohol drikker han hva som helst, som gulvpussemiddel, motorolje, bremsevæske eller 'Toilet Duck.

I yngre år var han en svovelpredikant, og han skal ha vært den første presten som fordømte The Beatles.

Mrs. Doyle[rediger | rediger kilde]

Mrs. Doyle (Pauline McLynn) er prestenes hysteriske hushjelp. Hun har vært gift, men hvordan dette endte er uklart. Hennes viktigste oppgave er å servere te, noe hun gjør med stor bravur. Hun skader seg jevnlig når hun vasker vinduer eller reparerer taket, men går tilbake til tekoking med stort mot.

Hennes fornavn nevnes aldri i serien, men ifølge manuskriptet til «Competition Time» er det Joan. Forfatterne angrer på at de publiserte dette, ettersom de i ettertid så at det hadde vært bedre å holde det hemmelig.

Bifigurer[rediger | rediger kilde]

Biskop Leonard «Len» Brennan[rediger | rediger kilde]

Biskop Len Brennan (Jim Norton) har ansvar for Craggy Island. Han forakter de tre prestene, og har forsøkt å bli kvitt dem. Ettersom fader Jack fant bevis for at han har et barn med en elskerinne i California, har de sluppet å bli sendt til et verre sted enn Craggy Island.

Fader Noel Furlong[rediger | rediger kilde]

Fader Noel Furlong (Graham Norton) er en overentusiastisk prest som driver ungdomsgruppen St Luke's. Han prater i et sett, bortsett for nå han synger høyt og skingrende. Ungdomsgruppen flyktet til slutt til Paraguay for å slippe unna ham.

I en episode opptrådte han uten ungdomsgruppen, og var i stedet ledsager for «Aprepresten» fra Killybashangel (et anagram for Ballykissangel).

Fader Larry Duff[rediger | rediger kilde]

Fader Larry Duff (Tony Guilfoyle) er Teds beste venn. Ted ringer ham ofte på mobilen for å få råd, noe som alltid fører til forferdelige ulykker; Larry opptrer uansett like hel i senere episoder.

Fader Dick Byrne[rediger | rediger kilde]

Fader Dick Byrne (Maurice O'Donoghue) er Teds nemesis. Han bor på Rugged Island sammen med en eldre, alkoholisert prest og en ung, enfoldig prest. Verken Ted eller Dick klarer å se likheten i deres situasjon.

Mary og John O'Leary[rediger | rediger kilde]

Mary og John O'Leary (Rynagh O'Grady og Patrick Drury) driver butikken på Craggy Island. De har enorme problemer i ekteskapet, og prøver jevnlig å ta livet av hverandre. Så snart en av prestene dukker opp blir de imidlertid milde og kjærlige mot hverandre.

Tom[rediger | rediger kilde]

Tom (Pat Shortt) er den mest bisarre av innbyggerne på Craggy Island. Han går alltid i en skitten T-skjorte med teksten «I shot JR». Tom har en voldelig natur, noe som blant annet kommer frem når han i første episode helt umotivert skyter en kråke, og når han senere tilsynelatende begår et væpnet ran på postkontoret med den forklaringen at «det er mine penger, jeg gidder bare ikke å fylle ut skjemaene».

Episoder[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Nr. Episodenavn Sammendrag
1 Good Luck, Father Ted Ted får mulighet til å komme på TV, men det hele forkludres av Dougal.
2 Entertaining Father Stone Fader Stone, muligens verdens kjedeligste menneske, kommer på besøk.
3 The Passion of St. Tibulus Prestene får ordre fra biskop Brennan om å demonstrere mot en umoralsk film.
4 Competition Time All Priests Stars In Their Eyes Lookalike Competition arrangeres, og Ted, Dougal og Jack håper å vinne konkurransen.
5 And God Created Woman Forfatterinnen Polly Clarke kommer til Craggy Island, og Ted øyner muligheten for et nytt liv.
6 Grant Unto Him Eternal Rest Fader Jack har drukket møbelpussemiddel, og det ser ut til at dette ble for mye for ham.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Nr. Episodenavn Sammendrag
1 Hell Prestene drar på ferie, og møter fader Noel Furlong – og får problemer med politiet.
2 Think Fast, Father Ted Ted får en bil han kan lodde ut for å få penger til å reparere taket, men klarer å ødelegge den. Han får låne en bil, men må fikse lotteriet så ingen andre vinner.
3 Tentacles of Doom Tre biskoper kommer til øya for å oppgradere et relikvie, og ingen av dem blir noensinne seg selv igjen.
4 The Old Grey Whistle Theft Det oppstår panikk når en fløyte stjeles - der Craggy Island rammet av en forbryterbølge?
5 A Song for Europe Ted og Dougal deltar i den irske finalen til Eurovision Song Contest. Muligens vil noen at de skal vinne for at Irland skal slippe å arrangere finalen enda en gang…
6 The Plague Jack gå i søvne, splitter naken. Biskop Brennan kommer, og blir stilt ovenfor sitt verste mareritt.
7 Rock-a-Hula Ted Ted er dommer i Lovely Girls Competition, og Dougal selger prestegården til en feministisk popstjerne.
8 Cigarettes and Alcohol and Rollerblading Prestene skal kutte ut sine verste uvaner i fasten, men må få hjelp av en heller streng nonne.
9 New Jack City Fader Jack havner på gamlehjem, og erstatningen, fader Stack, viser seg å være enda mer irriterende.
10 Flight into Terror På vei hjem fra en pilegrimsreise trykker Dougal på en knapp i flyet, og det hele holder på å ende med katastrofe.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Nr. Episodenavn Sammendrag
1 Are You Right There, Father Ted? Ted har fått et nytt sogn i Dublin, men har rotet med regnskapene. Dermed er det tilbake til Craggy Island, hvor han får et ublidt møte med befolkningen i øyas Chinatown.
2 Chirpy Burpy Cheap Sheep Ted vedder hele fyringsbudsjettet på en saueutstilling, men favorittsauen Chris er redd for noe.
3 Speed 3 Ted sørger for at den vellystige melkemannen Pat Mustard får sparken, og Dougal tar over jobben hans. Dermed begynner en parodi på Speed i lav hastighet.
4 The Mainland Prestene drar til fastlandet, hvor Ted støter sammen med skuespilleren Victor Meldrew. Fader Jack havner ved et uhell hos Anonyme alkoholikere.
5 Escape from Victory Ted har veddet med Dick Byrne om utfallet av All-Priests Over-75s Five-A-Side Football. Prisen kan bli høy om han taper, så han tar alle midler i bruk.
6 Kicking Bishop Brennan up the Arse Etter å ha tapt et veddemål må Ted utføre en umulig oppgave.
7 Night of the Nearly Dead Popstjernen Eoin McLove kommer på besøk, og alle eldre kvinner på øya går fra konseptene.
8 Going to America Ted får mulighet til å flytte til USA, og fremtiden ser lys ut.

Christmas Special[rediger | rediger kilde]

I den 50 minutter lange julespesialen redder fader Ted kirkens ære da flere prester roter seg inn i Irlands største kvinneundertøysavdeling, og vinner Golden Cleric Award.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «30 nye fjes klare for NRK TO». Aftenposten. 7.8.1996. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]