Fascination (sang fra 1932)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Fascination» er en populær sangvals. Melodien ble skrevet i 1904 av Fermo Dante Marchetti og teksten i 1905 av Maurice de Féraudy. Den engelske teksten ble skrevet av Dick Manning.

Den ble publisert i 1932, tilpasset soundtracket til filmen The Diary of a Chambermaid (1946), med Paulette Goddard i hovedrollen, og ble popularisert i filmen Love in the Afternoon (1957).

En innspilling med Jane Morgan ble utgitt på singlen Kapp 191. Den viste seg å bli hennes signatursang.

«Fascination» ble også spilt inn av Dinah Shore, Dick Jacobs, Nat King Cole, Earl Grant og David Carroll. Alle disse versjonene, unntatt Grants, lå på listene.

The Melachrino Strings spilte inn en instrumentalversjon i London 26. januar 1949. Den ble utgitt på His Master's Voice B 9781, HN 2882, JK 2660 og SAB 121.

Paul Mauriat spilte inn en instrumentalversjon. Den ble utgitt på albumet Best of France.

Det eksisterer også en portugisiskspråklig versjon, innspilt av Carlos Galhardo i 1943. Elias Regina spilte den også inn. Hennes versjon ble utgitt på albumet Falso Brilhante (1976). Pete Fountain spilte den inn i en medley bestående av «Basin Street Blues», «Tin Roof Blues» og «Way Down Yonder In New Orleans».

Den har også blitt spilt i General Hospital tallrike ganger, vanligvis under scenene med Luke og Laura. En versjon i raskere tempo var med i de første to KArate Kid-filmene: Én gang under scenen på countryklubben, hvor Ali og Johnny danset sammen. Den andre gangen var i Del II, da Daniel og Miyagi var bilen med Chozen, og Chozen søkte på radioen en stasjon som spilte denne sangen. En kan se at Daniel reagerte på å høre den og minnet av Ali som det fremkalte. I den neste Karate Kid-filmen lærte Miyagi Julie å danse til en vokalversjon av sangen.

Jerry Hermans melodi til «Before the Parade Passes By» fra Hello Dolly er ekstremt lik de første to taktene av «Fascination».

«Fascination» ble fremført i den franske filmen, La Vie en rose (La Môme), av Maya Barsony, og er med på soundtracket.

Den første episoden av HBOs serie, Boardwalk Empire, inneholdt en instrumentalversjon.

Svensk versjon[rediger | rediger kilde]

Karin Wollgast har skrevet en svensk tekst. Den svenske tittelen er «Fascination (Huset ska rivas)».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

  • Håkan Stahre. Utgitt på EP-platen Bonniers Folkbibliotek BFB 1077 i 1962.

Listeplassering[rediger | rediger kilde]

Versjonen til Jane Morgan kom på listene til magasinet Billboard 9. september 1957. På Disc Jockey-listen lå den som høyest på en syvendeplass, på Best Seller-listen lå den som høyest på en tolvteplass, på den sammensatte listen av Top 100-sangene lå den på en ellevteplass.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]