Fangene på fortet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fangene på fortet
Programmet utspiller seg på Fort Boyard på vestkysten av Frankrike
Generell informasjon
SjangerGameshow
Prod.landNorge
Sendeår1993–2011, 2021–
Lengdeca. 45 (per episode)
SpråkNorsk
Basert påFort Boyard
Sending
Periode17. sep. 1993
TV-kanalTV3 Norge
Teknisk informasjon
BildeformatSDTV / 4:3 (1993―2004)
HDTV / 16:9 (2011―)
Eksterne lenker
IMDb

Fangene på fortet er et norsk gameshow sendt på TV3 fra 1993 til 2011 (med noen opphold), og igjen fra 2021.[1] Programmet er en norsk versjon av det franske Fort Boyard, som har gått siden 1990.

Format[rediger | rediger kilde]

Konseptet går ut på at en liten gruppe på fem personer (ofte kjendiser) skal kjempe til seg en pengepremie som de skal gi til et veldedig formål. Handlingen foregår på den franske øyfestningen fra 1850-årene Fort Boyard, som ligger i sørvest Frankrike, nær byen La Rochelle.

I fortets gård, i midten, ligger skattkammeret, en åpen plass med levende tigere. I den norske versjonen har konkurransen to store faser, oppsamling av nøkler for å åpne porten til skattkammeret, og oppsamling av ledetråder for å utløse skatten. Samlet tidsbegrensning på disse to fasene er 40 minutter.

Deltakerne har åtte eller ni sjanser til å skaffe seg minst syv nøkler (fem for Fangene på fortet junior). De fleste nøklene finnes i diverse rom omkring på fortet. Én, i visse tilfeller to, deltakere går inn i rommet der de må løse en som regel fysisk krevende oppgave innen en viss tidsfrist, markert med et vanntimeglass som snus om idet deltakeren går inn. Innen denne tidsfristen må man ha kommet seg ut, helst med nøkkelen. Dersom man ikke kommer seg ut i tide blir utgangsdøren låst og deltakeren er da fanget og ute av spillet inntil del to av programmet. Kommer man ut uten nøkkelen er man stadig med i spillet, men man har forspilt en sjanse for å skaffe seg nøkkelen man trenger. Eksempler på øvelser er:

  • Deltakeren må fylle vann i et rør slik at nøkkelen flyter opp innen rekkevidde. Vann hentes fra bøtter som henger i taket. Under hele øvelsen løper deltakeren på en tredemølle som løper bakover.
  • Deltakeren må åpne en kiste med premienøkkelen ved å låse den ved hjelp av tre nøkler som henger fra taket, sammen med en masse andre nøkler som ikke virker. Etter hvert som øvelsen pågår går taket sakte, men sikkert nedover.

Inntil to nøkler kan fås av vismannen i tårnet om man løser gåten han stiller. I en del sesonger var konsekvensen av en uløst gåte at nøkkelen ble kastet på vannet slik at en annen deltaker måtte svømme ut for å hente den, i andre sesonger gikk nøkkelen tapt.

Dersom laget forspilte for mange sjanser og ikke hadde fem nøkler ved avslutningen av første del, må spillere fra laget ofres i «glemselens brønn», en spiller for hver nøkkel i manko, for å skaffe de siste nøklene. Disse spillerne er ute av konkurransen inntil avslutningen av programmet og kan ikke delta i del to eller i anskaffelsen av skatten på slutten.

Når nøklene er oppsamlet begynner del to, som er å skaffe ledetråder til nøkkelordet som utløser skatten. Dersom laget oppsamlet mer enn fem nøkler i del én kan de ekstra nøklene byttes mot ledetråder. En ledetråd kan skaffes ved en siste gåte hos vismannen (svaret på gåten er også ledetråden). Ellers er det en ny serie med øvelser, nå ofte på utsiden av fortet og ikke bare i rom. Disse er ikke bare fysisk anstrengende, men også psykisk utfordrende da deltakere blir konfrontert med fobier.

Eksempler på øvelser er

  • Deltakeren må ned i et rom fullt av slanger. Ledetråden står skrevet på noen av slangene. I en annen øvelse er det et rom fullt med taranteller og skorpioner i stedet.
  • Deltakeren må sykle opp-ned over fortsgården for å hente ledetråden.

Forhåpentlig har deltakerne nok ledetråder når del to er over for å gjette på hva nøkkelordet er. Hvis ikke kan flere spillere ofres for ekstra ledetråder ved porten til skattkammeret. Disse stikker hånden inn i munnen på en byste av en tiger, henter ledetråden, men blir lenket fast til bysten slik at de ikke er med på å hente den eventuelle skatten.

Når de 45 minuttene av de to første fasene er ute, begynner siste del av konkurransen som varer i 3 minutter. Tigrene som er inne i skattekammeret trekkes inn i bur og porten, nå låst opp av nøklene, åpnes. Inne i skattekammeret står et stort brett med bokstaver, deltakerne må stave ut nøkkelordet ved å stå på de riktige bokstavene. Er det ikke nok spillere kan kanonkuler brukes i stedet.

Hvis løsningsordet er feil, eller ikke finnes i tide, har spillerne tapt, og porten går straks ned slik at deltakerne må forlate uten å ha fått skatten. Et visst minstebeløp blir imidlertid gitt som trøstepremie til det formålet som er satt opp.

Som regel er imidlertid løsningsordet rett, og skatten utløses i form av en skur med mynter («Boyarder») et bur som deltakerne skal plukke opp så mye de kan av i den gjenværende tiden, og bære ut av skattekammeret for å legge i bøtten som står der. Når de tre minuttene er i ferd med å gå ut begynner porten å gå ned igjen og deltakerne må ut. Sluttpremien, som går til et godt formål, blir beregnet ut ifra vekten på myntene i bøtten.

Hver episode er på ca. 55 minutter.

2011[rediger | rediger kilde]

I versjonen som ble spilt inn i 2010, og vist i 2011 er det innført to konkurrerende lag. Det meste av programmet består av lagenes forsøk på å samle tilsammen syv nøkler. Flere av øvelsene er individuelle, men i en del øvelser er det duell mellom de to lagene om en nøkkel. Spillere kan fortsatt bli fanget i cellene om de ikke kommer ut i tide, dette resulterer i at motstanderlaget får en gratisnøkkel. Ledetråder for løsningsordet er fjernet, selv om noen av de tidligere ledetrådøvelsene er beholdt slik at man spiller om to nøkler. I stedet for ledetråder får lagene et (enkelt) spørsmål hvis svar skal staves ut på brettet i tigergården. Dersom et lag ikke klarte å samle opp syv nøkler ilegges de straffetid, for hver nøkkel i manko må et av lagets spillere bli stående i 30 sekunder før de kan bli med på pengeinnsamlingen. Det laget som samler mest penger vinner.

På høsten ble det gjort en rekke endringer. Dersom man ikke kom seg ut i tide, ble man satt i fengsel og måtte ofre nøkler for å få personen ut. I tillegg trenger man kun 5 nøkler for å komme inn i skattekammeret, og de må finne et løsningsord som passer til tre ord. Kun ett lag (det med flest nøkler) får samle, men dersom vinnerlaget ikke finner ordet, får det andre laget prøve seg.

Programledere og medhjelpere[rediger | rediger kilde]

Programledere
Medhjelpere

Internasjonalt[rediger | rediger kilde]

Serien er internasjonal og bygger i hovedsak på en fransk serie som hadde tittelen Fort Boyard. Det eksisterer også en svensk og dansk versjon.

Den franske versjonen[rediger | rediger kilde]

Den franske versjonen av programmet er et mer sofistikert opplegg enn det norske (og mer sofistikert enn opplegget i de fleste andre land som sender programmet).

I denne versjonen består laget av seks deltakere, og deltakerne må skaffe syv nøkler, med 45 minutter å gjøre dette på. I noen av sesongene, til og med 2005-sesongen overnattet laget på fortet, men måtte opp midt på natten for en serie med nattøvelser. Der spiller laget om å frigi fanger som laget mistet i første del av programmet, eller ekstra tid i skattekammeret utover de tre minuttene. Disse øvelsene er gjerne enkle i natur, som regel et enkelt spill mellom en deltaker og en vokter.

  • Deltakeren og vokteren tar tur på å hamre en spiker ned i en treflate. Den som tar det siste slaget og slår spikeren helt ned vinner runden. Best av tre vinner partiet.
  • Deltakeren og vokteren har et sett klosser som de tar tur om å stable på hverandre for å bygge et tårn. Den som river tårnet taper.
  • Det ligger en stabel med 17 pinner. Deltakeren og vokteren tar en, to eller tre pinner etter tur, den som fjerner den siste taper.
  • Elleve kort ligger på bordet, med fem forskjellige dyrebilder (samt et dødningshode som ikke matcher noe annet kort) under. Målet er å matche kortene, første som tar tre par vinner.
  • En sekvens på tolv røde, hvite og svarte kuler presenteres for begge spillerne. De skal rekonstruere rekkefølgen etter hukommelse. Den som først gjør en feil taper.
  • Begge spillerne skal med strak arm ut holde en vekt oppe. Den første som slipper taper.
  • Spillerne skal holde hver sin kule mellom to pinner, den første som slipper taper.
  • Spillerne skal tenne fyr på et papirstykke og holde det i hånden. Den første som slipper papirstykket, eller den hvor ilden slukkes først, taper.
  • I et glass som flyter i en vannbolle, skal spillerne ta tur om å legge en og en mynt oppe i glasset. Den som synker glasset taper.
  • Fra et stativ med en rekke nagler skal spillerne fjerne en og en nagle uten å rive de andre ned. Den første som river taper.
  • Bokstavkort («B»,«O»,«Y»,«A»,«R»,«D», samt jokere) ligger i fire stabler, og spillerne skal etter tur trekke kort fra disse. Den første som har nok kort til å stave «BOYARD» vinner.
  • Spillerne skal etter tur plassere dominobrikker uten å rive ned de som allerede står. Den første som river taper.

Oppsamling av ledetråder, med 20-minutters tidsfrist, og oppsamling av premien fant sted neste dag.

I 2006-sesongen ble rekkefølgen byttet om til oppsamling av nøkler, frigjøring av fanger (som nå var automatisk), henting av ledetråder, og så spill om tid, før skattekammeret ble utfordret nattestid. Nytt også var det at porten til skatterommet kunne åpnes med fem eller seks nøkler, bare ikke hele veien opp.

Deltakere[rediger | rediger kilde]

1993[rediger | rediger kilde]

1994–1997[rediger | rediger kilde]

Robinson-laget:

- Christer Falk (1 episode, 2001)

- Therese Andersen (1 episode, 2001)

- Andreas Bjørge (1 episode, 2001)

- Marthe Halvorsen (1 episode, 2001)

- Ihne Vagmo (1 episode, 2001)

  • Janne Rønningen (1 episode, 2001)
  • Torgrim Holte (1 episode, 2001)
  • Tom A. Haug (1 episode, 2001)

2011[rediger | rediger kilde]

12 lag à fire, totalt 48 kjendiser:

Vår[rediger | rediger kilde]

Golddiggers
Team Hulk

Fort gjort
Magi

Biscayapiratene
Det ene laget

Høst[rediger | rediger kilde]

TV-slavene
Turbo

Råtass
Villkattene

Divas
Scenemesterne

2021[rediger | rediger kilde]

16 lag à tre, totalt 48 kjendiser:[2]

  1. Stian Sandø, Mayoo Indiran og Abubakar Hussain
  2. Alexandra Joner, Sebastian Solberg og Lene Orvik
  3. Lothepus, Fetisha Williams og Byron Williams
  4. Frithjof Wilborn, Trude Mostue og Egil Andreas Skurdal
  5. Dennis Poppe, Kristin Gjelsvik og Oskar Westerlin
  6. Chris Omdahl, Emilie Helgesen og Herman Dahl
  7. Colin Olsen, Jan Tore Kjær og Jørgen Karterud
  8. Emil Meek, Margaret Aase og Lasse Matberg

  1. Victoria Tolaas, Rasmus Wold og Genette Våge
  2. Tobias Becs, Solveig Gulbrandsen og Jan Gunnar Solli
  3. Dennis Siva Lie, Sølje Bergman og Nate Kahungu
  4. Lene Alexandra Øien, Morten Thoresen og Grace Bullen
  5. Raylee, Mads Østberg og Maria Sandberg
  6. Christopher William Davidsen, Trond Moi og Christer Rødseth
  7. Marthe Kristoffersen, Anders Aukland og Martine Ek Hagen
  8. Espen Jansen, Jonathan Nordbotten og Lars Berger

2023[rediger | rediger kilde]

16 lag à tre, totalt 48 kjendiser:[3]

  1. Egor Filipenko, Sonja Wanda og Nadya Khamitskaya
  2. Felix Baldauf, Oskar Marvik og Fritz Aanes
  3. Trine Haltvik, Espen Lie Hansen og Erlend Mamelund
  4. Linni Meister, Morten Rognstad og Anette Bøe
  5. Henning Solberg, Oscar Solberg og Pontus Tidemand
  6. Ahmed Mamow, Sandra Spjelkavik og Martin Sleipnes
  7. Lise Finckenhagen, Jan Henrik Syversen og Pascal Dupuy
  8. Matias Alegria, Silje Sirnes Winje og Margrethe Røed

  1. Rein Alexander, Vidar Villa og Rikke Isaksen
  2. Cecilie Leganger, Maiken Caspersen Falla og Magnus Midtbø
  3. Vår Staude, Peter Bubresko og Espen Fiveland
  4. Johanne Killi, Rachel Nordtømme og Kjersti Buaas
  5. Mads «Makken» Haugen, Marcus Kleveland og André Villa
  6. Marna Haugen, Gaute Grøtta Grav og Tonje Frigstad
  7. Vida Lill Berge, Emil «Nyhrox» Pedersen og Dennis Vareide
  8. Erlend Elias, Lisa Anckarman og Henrik Elvejord Borg

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Karen-Marie Ellefsen blir «gåtemester» i «Fangene på fortet»». www.vg.no. Besøkt 26. november 2021. 
  2. ^ ««Fangene på fortet» er tilbake etter ti år: Dette er deltakerne». Nettavisen. 12. november 2021. Besøkt 14. november 2021. 
  3. ^ «Dette er de nye «Fangene på fortet»-kjendisene». Nettavisen. 7. februar 2023. Besøkt 26. februar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]