Fanfare for the Common Man

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fanfare for the Common Man er et musikkstykke komponert av den amerikanske komponisten Aaron Copland i 1942 og er et av hans mest kjente verk. Det er et ganske kort stykke, skrevet for messingblåsere og slagverk. Stykket har en kjent åpning i F, B og F#.

Stykket har følgende instrumentering:

Copland skrev stykket etter oppfordring som en hyllest til den folkelige krigsinnsatsen under andre verdenskrig. Stykket ble tidlig et av hans mest populære og ble inkludert som hovedtemaet i den fjerde satsen i hans tredje symfoni. Copland uttalte senere at utfordringen var å komponere en tradisjonell fanfare som var direkte og kraftig, men allikevel var et samtidsuttrykk. Stykket har senere blitt regnet blant USAs patriotiske musikk.

Annen bruk av stykket[rediger | rediger kilde]

I 1977 kom også stykket i en rockeversjon gjennom den engelske progrock-gruppen Emerson, Lake & Palmer på albumet Works Vol. 1. Som Copland hadde også denne gruppen en meget stor suksess med stykket, og singelen fra samme året har senere blitt brukt ved idrettsarrangementer og idrettsendinger på TV, blant annet av ABC i USA, av TV Azteca i Mexico og av australske og britiske kanaler.

Blant andre de engelske fotballklubbene Oldham Athletic AFC og Wolverhampton Wanderers FC bruker den innledende fanfaren når laget kommer på banen.

Rolling Stones brukte også et utdrag av stykket på albumet Love You Live fra 1977 og som en del av åpningen av konsertene under turneen i 1976 etter utgivelsen av Black and Blue-albumet.

Den amerikanske rockegruppen Styx brukte elementer av stykket på et album fra 1972.

Den engelske rockegruppen Asia, hvor også Carl Palmer fra Emerson, Lake & Palmer er med, spiller ofte rundt temaet fra stykket både på konserter og på flere album er elementer fra dette stykket med.