Fanfare Ciocărlia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fanfare Ciocărlia
Fanfare Ciocărlia på den internasjonale world music og landart-festivalen Sheshory i 2006 i Hutsul i Sheshory, Ukraina.
OpphavZece Prăjini, Romania (1990)
SjangerBalkanbrass, sigøynermusikk
Aktive år1996
PlateselskapAsphalt Tango Records
Nettstedhttp://www.asphalt-tango.de/fanfare/fanfare_ciocarlia.html
IMDbIMDb

Fanfare Ciocărlia. Zelt-Musik-Festival 2017 Freiburg, Tyskland
27. juni 2009: Fanfare Ciocărlia live i Athen, Hellas.
27. juni 2009: Fanfare Ciocârlia live i Athen, Hellas.

Fanfare Ciocărlia er et populært, tolv mann stort romani brass band fra landsbyen Dagâța, nordøst i Romania. Orkesteret startet som en løs sammenslutning av deltidsmusikere som spilte i lokale bryllups- og dåpsselskap. I oktober 1996 var den tyske lydteknikeren og plateprodusenten Henry Ernst i landsbyen. Han overbeviste flere av musikerne til å samle et orkester og dra på turne. Disse musikerne kalte orkesteret Fanfare Ciocârlia: Fanfare er et fransk ord som har kommet inn i rumensk og blir brukt som en betegnelse for brass band; Ciocârlia er det rumenske ordet for sanglerke. Etter å ha blitt oppdaget av Ernst har de spilt over tusen konserter i mer en femti land.

Med sine historiske røtter i østerrikske og tyrkiske militærorkester, består Fanfare Ciocărlias sammensetning av trompeter, tenorhorn, eufonium, tubaer, klarinetter, saksofoner, stortromme og perkusjon. Sangtekstene er som oftest enten på romani eller rumensk, og det er også fra disse to kulturenes folkemusikk musikken deres har fått størst påvirkning. I tillegg til dette har de også blitt påvirket av tyrkisk, bulgarsk, serbisk og makedonsk folkemusikk og de fletter inn flere melodier fra internasjonal radio, Hollywood og Bollywood i repertoaret sitt. De er mest kjent for et svært raskt og energisk lydbilde med komplekse rytmer og høy fart og stakato klarinett, saksofon og trompetsoloer som av og til blir utført i over 200 bpm. De er også kjent for å ikke bruke noter under konsertene sine og av og til bare blåse tilfeldig i instrumentene sine under fremføring av nummer.

Orkesteret vant BBC Radio 3s «World Music Award» for Europa i 2006.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

CD[rediger | rediger kilde]

  • Radio Pașcani (1998)
  • Baro Biao – World Wide Wedding (1999)
  • Iag Bari – The Gypsy Horns From The Mountains Beyond (2001)
  • Gili Garabdi – Ancient Secrets of Gypsy Brass (2005)
  • Queens and Kings (2007)

DVD[rediger | rediger kilde]

  • Gypsy Brass Legends – The Story of the Band (2004)


Deltagelse i filmer[rediger | rediger kilde]

  • Den helaftens filmen Iag Bari – Brass on Fire, regissert av Ralf Marscalleck, handler om livene til orkesterets medlemmer, med fokus på forskjellene på deres liv og livet i den lille landsbyen de kommer fra. Filmen vant prisen for beste dokumentarfilm på Festival De Cine Documental Musical i Barcelona og Madrid i november 2003. Den fikk også en pris på romanifestivalen for TV- og radioproduksjon, Golden Wheel, i Skopje.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]