Fan Qi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fan Qi
Født1616[1]Rediger på Wikidata
Død1694Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
NasjonalitetMing-dynastiet
Qing-dynastiet[1]

Blomster og sommerfugler (Palassmuseet i Beijing)

Fan Qi (forenklet kinesisk: 樊圻; tradisjonell kinesisk: 樊圻, pinyin: Fán Qí, Wade-Giles: Fan Ch'i; stilnavn: «Huigong»; født ca. 1618 i Jiangning i provinsen Jiangsu i Kina, død 1689)[2][3] var en kinesisk maler som hadde sitt virke under Qing-dynastiet og tilhørte de åtte mesterne fra Nanjing. Fan Qis eldre bror, Fan Yi, var også en kjent maler[4].

Stilen hans var realistisk med et uvanlig presisjonsnivå og styrke, basert på teknikker fra Sung- og Yuan-dynastiene[5], og hans spesialitet var landskap, blomster og menneskelige skikkelser.

Fan Qis arbeider finnes i flere museer som for eksempel Palassmuseet i Beijing og Metropolitan Museum of Art i New York, USA. Albumet Landscapes Painted for Yuweng (datert 1673) inneholder verk som viser hvordan han bruker effekten sollyset har på farger når han beskriver de vekslende årstidene og lysets variasjon i løpet av dagen i detaljerte, nesten dokumenterende, arbeider[6].

Maleriet Fishermen's Joy at the Willow Village, som ble malt i oppdrag av vennen Liang Yemei fra Zhengding i Hebei, befinner seg i Palassmuseet i Beijing. Det ble ferdigstilt i 1669 og nevnes blant hans mesterverk. Det er flere årsaker til dette, det har en klar og konsis komposisjon, teksturen er omhyggelig, fargevalget elegant, penselstrøkene behersket og temaet er tydelig. Årsaken til at Liang Yemei bestilte bildet var at det skulle bidra til å minske hjemlengselen hans. Fan Qi benyttet seg av sin kunstneriske frihet og flyttet landsbyen fra den vannrike Hebei-regionen i nord til en mer sørlig. Tåken og røyken i bildet gir det en poetisk, drømmende kvalitet[7].

Referanser[rediger | rediger kilde]