Fagbrev og svennebrev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Fagbrev»)
Møbeldesigneren Olav Haugs svennebrev innen møbelsnekkerfaget datert 1942. Det høytidelige dokumentet har blant annet lakksegl. Olav Haug (1916–1985) arbeidet siden blant annet for Elverum møbel og trevarefabrikk (EMT).

Fagbrev og svennebrev er i Norge avsluttende dokument etter fullført fag og yrkesutdannelse.[1]

Fagbrev skiller seg fra svennebrev ved at det tas i andre yrkesfag enn håndverksfag.

I de tradisjonelle håndverksfagene som ble organisert under håndverkslaug i midten av 1500-tallet, og utdanninger som er i direkte sammenheng, blir det gitt svennebrev.

I 1905 foreslo en fagskolekomite en rekke nye fagutdanninger, for å møte industriens raskt voksende behov, og i disse fagene blir det gitt fagbrev.

Karakterene som gis i en fag- svenneprøve er; bestått meget godt, bestått eller ikke bestått.

Utdeling av fag- og svennebrev foregår ofte ved en høytidelig seremoni i de ulike kommuner.[2] Arrangementet foregår en eller to ganger i året. Det kan også foregå en utdeling av svenneprøvemedalje til kandidater som har utmerket seg spesielt. Det tildeles også fagopplæringspriser til bedrifter som har stått for en spesielt god opplæring av kandidatene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hva er et fagbrev?». AOF Opplæringskontor (norsk). Besøkt 11. mai 2022. 
  2. ^ Finstad, Birthe Johanne. «Høgtidleg utdeling av fagbrev i Førdehuset». www.vestlandfylke.no (norsk). Besøkt 11. mai 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]