FL Studio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
FL Studio
Utvikler(e)Image-Line
Nyeste versjon21.2.2 (12. desember 2023)[1]
OperativsystemMicrosoft Windows Android iOS macOS
Skrevet iObject Pascal, Delphi
TypeMusikkarbeidsstasjon
LisensProprietær lisens, shareware
Nettstedwww.image-line.com (en)

FL Studio (tidligere Fruity Loops) er digitial musikkprogramvare utviklet av Didier Dambrin (også kjent som 'Gol'), hovedprogrammerer i Image-Line Software. Programvaren lar brukeren gjøre opptak og mikse lyd og/eller MIDI-data for å lage en låt, som kan lagres i FL Studios eget filformat FLP (Fruity Loops Project). Låter kan eksporteres til WAV eller MP3-format.

FL Studio er en pattern-basert musikksekvenser, som lar brukeren lage låter i deler (også kalt patterns) ved å bruke Step Sequencer (funksjon som lar brukeren angi toner og rytme) og Piano Roll (samme som Step Sequencer, men mer funksjonsrikt), og sette delene sammen i Playlist-vinduet. Effektpanelet som også fungerer som mikseren gir brukeren adgang til et bredt spekter av softsyntheffekter som kan automatiseres (endre innstillinger på parametere i sanntid).

Programmet er spesielt kjent blant hobbymusikerne fordi det er et billig og brukervennlig program for produksjon av hiphop, electronica og dance. Den fulle versjonen av FL Studio er også egnet til å lage andre musikkgenrer. Artister som Avicii, Basshunter, Deorro, deadmau5, Alan Walker, K-391 og mange andre profesjonelle artister bruker eller har brukt FL Studio for å komponere musikk.

FL Studio er skrevet i Borland Delphi.

Brukergrensesnitt[rediger | rediger kilde]

FL Studios brukergrensesnittet inneholder fem hovedvinduer:

  • Step Sequencer – muliggjør rask komponering
  • Piano Roll – et mer avansert todimensjonalt rutenett til komposisjon. Den vertikale aksen representerer tonehøyden, og den horisontale representerer tiden
  • Playlist – lar brukeren sette sammen et arrangement av patterns og lydfiler
  • Mikser/Effekter – lar brukeren styre volum på instrumenter og legge til effekter
  • Sample Browser – gir brukeren rask tilgang til samples, plugins, presets (forhåndsdefinerte innstillinger) og andre FL Studio låtfiler (FLP)

Funksjoner[rediger | rediger kilde]

FL Studio brukes både av profesjonelle og amatører, på grunn av sitt allsidige brukergrensesnitt, lave pris, brede støtte for industristandarder som DXiog VSTi, omfattende automasjonsegenskaper og innebygde høykvalitetseffekter. Kunder som har kjøpt FL Studio via nettet får tilgang til nyere versjoner av FL Studio så lenge det lages nye versjoner.

Effekter kan bli koblet i mikseren inkludert Reverb (gjenklang), Chorus, Flanger, Delay (ekko), Equalizer og andre.

Ved å bruke funksjoner i Piano Roll (som Quick Chop) og innebygde plugins som Fruity Slicer, kan trommesekvenser og loops deles opp og flyttet på for å lage breakbeataktige rytmer, komplekse IDM (Intelligent Dance Music) og DnB-patterns.

Standarversjonen av FL Studio inneholder flere generatorer, eller softsynther. Noen av disse selges separat. "Producer Edition" av FL Studio inkluderer en mikser og mulighet for å spille inn på flere tracks samtidig for lydhardware med ASIO-drivere. FL Studio "XXL Edition"" tilbyr alle tilgjengelige komponenter med en 40% prisreduksjon. FL Studio bruker sine egne interne plugins men støtter også VST, Buzz, ReWire og DirectX-plugins via en adapterplugin, som gjør at FL Studio er kompatibelt med et flertall av softsynther på markedet i dag.

Demoversjonen av FL Studio har alle funksjonene til fullversjonen, men brukeren kan ikke lagre arrangementer for senere bruk. FL Studio tillater imidlertid brukeren å eksportere arrangementer til WAV og MP3-format. I tillegg følger en rekke restriksjoner på medfølgende plugins.

Fra versjon 7 støtter FL Studio multithreading og prosessorer med flere kjerner.

FL Studio-støttede standarder[rediger | rediger kilde]

Driverstøtte[rediger | rediger kilde]

  • ASIO drivere (en generisk driver ASIO4ALL er også inkludert for kort uten innebygget ASIO-støtte)
  • DirectSound-driver

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]