FINN.no

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
FINN.no
FINN.no
URL http://www.finn.no/
Kommersielt? Ja
Type nettsted Markedsplass
Registrering Frivillig
Tilgjengelige språk Norge Norsk
Eier Schibsted, Polaris Media
Alexa-rangering 6 (februar 2012)
Inntekt 972 millioner ( 2010 )
Nåværende status Operativ

FINN.no AS er en norsk markedsplass på nett, som formidler ulike typer annonser og tjenester. FINN muliggjør kjøp og salg mellom privatpersoner, og mellom privatpersoner og bedrifter. Selskapet ble etablert i mars 2000, og har i dag 320 ansatte.

FINN AS er en del av mediekonsernet Schibsted ASA , og består i dag av markedene FINN eiendom AS, FINN jobb AS, FINN bil AS, FINN torget AS, FINN oppdrag AS og FINN reise AS.

Totalt ble det publisert i overkant av 4,1 millioner annonser på FINN i 2011.

Sofa, snøfreser, bobil, campingvogn, småbruk og sommerjobb er noen populære søkeord.

FINNs inntekter var 1 162 millioner kroner i 2011, og resultatet 511 millioner kroner. Tilsvarende tall var henholdsvis 972 millioner kroner og 399 millioner kroner i 2010.

Selskapet har fire bedriftsverdier; sult, presisjon, takhøyde og humør, og har høy medarbeidertilfredshet ifølge Great Place to Work Institute. FINN ble i 2012 kåret til Norges beste arbeidsplass i kategorien store bedrifter av Great Place to Work Institute for andre år på rad. Merk at Great Place to Work er en undersøkelse som bare omfatter bedrifter som betaler for å delta.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1996 opplevde regionavisene Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen at internettaktører som Stepstone og Eiendomsnett overtok mye av rubrikkmarkedet. Dette gikk ut over avisenes omsetning.

Regionsavisene dannet derfor en allianse, og etablerte en nettside for rubrikkannonser; vis@avisen. Dette var hovedsakelig et teknisk samarbeid som ble opprettet for å tilby eksisterende kunder en internettløsning.

Med fokus på papirutgaven var det imidlertid vanskelig for regionsavisene å lykkes med vis@visen. De besluttet derfor å etablere et eget selskap for rubrikkannonser på nett; FINN.no AS.

Selskapet har eksistert siden 1996, men ble et eget AS i 1999. Det var da det ble bestemt å satse på selskapet. Forretningsplanen og tjenesten slik man kjenner den i dag ble lansert 20. mars 2000.

Årsaker til vekst[rediger | rediger kilde]

Timing, sterke eiere og fokus på brukervennlighet har bidratt til FINNs vekst. Selskapet har eksistert siden folk begynte å bruke nettet aktivt, da det var få lignende aktører på markedet.

I begynnelsen[rediger | rediger kilde]

Før digitalkameraet ble allemannseie, ble avisannonser skannet inn og lagt ut på nett. Deretter kom løsningen hvor man la ut annonser selv, men sendte inn bilder i konvolutt til FINN, som skannet inn disse manuelt.

Mange kom innom FINN for å få hjelp til å publisere annonsene sine. FINN ønsket at folk skulle greie det selv, og prioriterte opplæring fremfor å gjøre det for dem. Men en stund vurderte FINN å opprette et mottak hvor folk kunne komme og få hjelp.

Dette er ikke en like aktuell problemstilling i dag. Men fortsatt er det noen som kommer innom, flest eldre, og i resepsjonen på hovedkontoret står det en «opplæringslaptop».

I fokusgrupper som FINN gjorde på begynnelsen av 2000-tallet kom det også frem at mange syntes det var flaut å legge ut bilder av det de skulle selge på nettet, i frykt for hva naboen skulle si.

Reklamefilmene med «FINN-mannen» bidro til å endre folks holdninger til kjøp og salg av brukte ting på nettet. Frem til 2006 var ikke dette så vanlig. Ved å vise at folk kunne tjene penger på det de hadde liggende i skuffer og skap, begynte interessen å øke. Mens det i 2006 ble publisert 548 332 privatannonser på FINN torget, var tallet 1 507 775 millioner privatannonser i 2010, en økning på 175 %.

Eierstruktur[rediger | rediger kilde]

FINN AS eies i dag av Schibsted ASA (89,88 %) og Polaris Media (10,12 %). Selskapet ledes av administrerende direktør Christian Printzell Halvorsen, styreleder er Didrik Munch.

Tjenester[rediger | rediger kilde]

Eiendom, bil og jobb var de første markedene på FINN. Disse ble etablert i 2000, etterfulgt av torget i 2003, reise i 2006 og oppdrag i 2011.

FINN eiendom[rediger | rediger kilde]

Eiendomssidene formidler annonser for bolig til salgs, fritidsbolig til salgs, leieboliger, næringseiendom, tomter og boliger i utlandet. På boligsidene finnes det også tilleggstjenester som FINN Eiendomspulsen, hvor forbrukere kan finne statistikk om boligmarkedet, og FINN inspirasjon, hvor man kan få ideer til interiør og eksteriør. FINN eiendom tilbyr også en karttjeneste, som bolig-til-salgs-annonsene er knyttet opp mot. Eiendomssidene hadde 977.791 unike brukere i snitt per uke i 2010.

FINN bil[rediger | rediger kilde]

Her finner du brukte og nye biler. På FINN er det også andre motorannonser, blant annet for båter, mopeder, scootere og campingvogner. FINN bil hadde 734.834 unike brukere i snitt per uke i 2010.

FINN jobb[rediger | rediger kilde]

På jobbsidene kan du søke etter fulltids- deltids- og sommerjobber. Videre finnes det et eget område med lederstillinger. Man kan også legge ut CV-en sin, og på denne måten bli kontaktet av potensielle arbeidsgivere. 243.125 unike brukere var innom jobbsidene i snitt per uke i 2010.

FINN torget[rediger | rediger kilde]

Her kan folk selge stort og smått; alt fra sofaer og vaskemaskiner til skiutstyr og brudekjoler. På FINN torget er det både brukte og nye gjenstander, først og fremst fra privatpersoner, men også fra bedrifter. Videre er det mulig å publisere annonser for saker man vil gi bort, eller noe man ønsker å kjøpe. FINN torget hadde 862 488 unike brukere i snitt per uke i 2010. Kjøp og salg av brukte ting på nettet blir stadig mer vanlig blant nordmenn, og FINN torget hadde en økning på 20 % i antall unike brukere fra 2009 til 2010.

FINN reise[rediger | rediger kilde]

Fly, hoteller, pakkereiser og restplasser er noe av det du finner her. Feriehus og hytter til leie i Norge og utlandet er andre eksempler. I tillegg finnes det en weekendkalender hvor man kan søke etter flybilletter til storbyer som Barcelona, Paris og Roma. Forbrukerne kan også søke blant reiseforslag innen kategorier som cruise, safari og spa. 243.257 unike brukere var innom reisesidene i snitt per uke i 2010.

FINN oppdrag[rediger | rediger kilde]

Dette er en ny anbudstjeneste. Det er FINNs største lansering siden reise i 2006. Folk kan legge ut oppdrag til håndverkere, over ting de vil ha gjort hjemme. Eksempler er oppussing av bad, rørleggeroppdrag og utskifting av vinduer. Forbrukerne kan også gi karakterer og skrive omtaler. Håndverkere viser frem sine tjenester i form av bedriftsprofiler.

Fremtidige tjenester[rediger | rediger kilde]

FINN skal i fremtiden bli en markedsplass i enda større grad. I tillegg til rubrikkannonser, skal folk finne inspirasjon og få hjelp i beslutningsprosesser. Det fokuseres på videreutvikling innenfor områdene folk allerede kjenner, samt lansering av nye tjenester. Eksempler på slike tjenester er FINN Eiendomspulsen og FINN weekendkalender.

Penger.no[rediger | rediger kilde]

Dette er en ny tjeneste som ble lansert av FINN i samarbeid med Dine Penger i 2011. Tjenesten tilrettelegger for at brukere skal kunne søke om boliglån hos flere banker samtidig. Nettstedet har også tilleggstjenester som rentebarometer og lånekalkulator, som kan brukes for å beregne hvor mye lån man kan betjene ut fra rentenivå og egenkapital.

Tilleggstjenester[rediger | rediger kilde]

Dette er en blogg med teknologinyheter fra FINN – en kommunikasjonskanal mot forbrukere. De kan for eksempel bidra med ideer og innspill om trender. Her legges det blant annet ut ny funksjonalitet, som forbrukerne kan teste før den lanseres på siden. Målgruppene er hovedsakelig dedikerte FINN-brukere og teknologiinteresserte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

tns gallup, tall for uke 24 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]